08 oktober, 2010

Pusselbitarna faller på plats

Pusselbitarna efter valet börjar nu falla på plats. Jan Björklund fortsätter som utbildningsminister men får en ny parhäst på departementet i form av Nyamko Sabuni. Det blir en spännande kombination med lite olika ingångar i utbildningspolitiken.


Jan ansvarar för grundskolan, gymnasiet, högskolan och forskningen medan Nyamko tar hand om förskolan, vuxenutbildningen, folkbildningen och jämställdhetsfrågor. Det sistnämnda är viktigt att lyfta upp, skolan ger inte alla lika villkor idag.


Moderaterna får ta över ordförandeskapet i riksdagens utbildningsutskott och den posten går till partiets vice gruppledare Margareta Pålsson. Grattis! Visar att vi på allvar nu ska ge avtryck i skolpolitiken med en så tung och kompetent ordförande. Jag kommer också att arbeta vidare med skolpolitiken, vilket naturligtvis känns stimulerande. Det finns fortfarande så mycket att göra.


Skolfrågor var den viktigaste frågan i valet, enligt SVT:s stora ValU-undersökning. 54% av väljarna angav skola och utbildning som den mest betydelsefulla frågan för partivalet, tätt följt av 53% för jobb och ekonomi. 52% angav att Alliansen har bäst skolpolitik, endast 40% för de rödgröna. Men det kan ändras snabbt. Nu krävs fortsatt förnyelse om vi ska kunna utöka försprånget och moderaterna ska synas mer.


På den röda kanten rapporterar DN idag att Marie Granlund lämnar utbildningsutskottet och att Mikael Damberg blir ny vice ordförande. En skicklig debattör som väl hör hemma lite mer på högerkanten inom socialdemokratin. Borde gå att hitta beröringspunkter mellan oss om viljan finns och han har ett tydligt mandat från sitt parti att göra sig av med flum-oket. Kan vi komma överens, så ska vi naturligtvis anstränga oss för att göra upp också tycker jag.


Miljöpartiets Mats Pertoft åkte ur riksdagen, vem som ersätter honom i utbildningsutskottet återstår att se. Hoppas på en lika kunnig och valfrihetsvänlig person.


DN,

9 kommentarer:

Mats Pertoft sa...

Tack för omnämnandet, Mats. Jga kommer också att sakna debatterna och meningsutbytet med dig. Gillar att ni moderater tar över ordförandeposten i Utbildningsutskottet. Ni är ju ändå alliansens enda liberala parti :-). Men om jag hade fått välja hade jag absolut satt dig som ordförande !

Jan Lenander sa...

Trots att jag tycker bra om centerpartiet känner jag att Margareta Pålsson som ordförande för utbildningsutskottet kommer att bli ett rejält lyft. Duktig, klartänkt och med bra struktur i sin politiska uppfattning.

Sen tycker jag förstås som Mats Pertoft att det hade funnits ett ännu bättre val ;-)

Jan Lenander sa...

Sen hoppas jag att det är OK att göra lite reklam och eventuellt locka dig att besöka följande länk:

http://janlenander.wordpress.com/2010/10/08/stolthet-over-vart-engagemang/

Det handlar väl egentligen inte om skolpolitik men vilken inställning man har till lärare och deras uppdrag är ändå viktigt. Länken handlar om fördelarna med olikheter.

Mats Gerdau sa...

Tack Mats!
Kommer nog att sakna dig också i debatterna, men hoppas på en lika klok efterträdare. Väljarnas dom är hård ibland, synd att du åkte ut. Ge er nu inte ut för långt åt vänster bara.
Och tack Jan, ska kolla länken.

pluraword sa...

Intressant notering att en av S bättre kommer att ersätt Granlundskan. Hörde Mikael Damberg i debatt på Kommunal fritående skolors dag innan förra valet. Var spännande att höra Sofie Larsen, Sten Tolgfors och Mikael Damberg att det bara var nyanskillnader i åsikterna som inte då kändes störande. Bådar gått. Och man kan ju hoppas att de rödgrönas sammarbetet med budgeten på måndag är sista natten med gänget.

Junitjej sa...

Vad anser du om 40-timmarsveckor för lärare: http://junitjejen.se/40-timmarsvecka/?

Jan Lenander sa...

Mats, visste är det korrekt om jag svarar junitjejen med att du är en av de som inser de fördelaktiga i att inte tvinga på lärare mer reglerade arbetstider. På sin blogg genomför hon en välgjord argumentation om hur orealistiskt och dyrt det blir att införa 40 timmars vecka.

Jan Lenander sa...

Lärarnas arbetsvillkor är ett av skälen till att jag är så nöjd med att Sofia Larsen lämnar ordförandeskapet i utbildningsutskottet. Jag vet dock inte var Margareta Pålsson står i denna fråga.

Anonym sa...

As the Adidas slogan states,Asics Tiger Shoes nothing is impossible. Every brand has the chance of ranking to be the most Belstaff recognized brand sneakers shoes. Furthermore, sneakers shoes can be categorized into three main subcategories. That is Athletic sneaker shoes,
Rosetta Stone casual sneaker shoes and fitness sneakers. More specially, based on the variety of different sports, athletic sneakers consist of baseball sneakers, basketball sneakers Hogan Online , tenn