20 oktober, 2010

Mot nya uppdrag

Har varit en vecka i New York och massor av saker händer. Regeringen lägger ett efterlängtat förslag om lärarlegitimation, Skolinspektionen kritiserar bristande matematikundervisning på gymnasiet och statsbudgeten presenteras med bl a nya lärlingsplatser.

Och jag får ett nytt uppdrag. Ny mandatperiod innebär att ett nytt pussel ska läggas och det tar ett tag innan alla bitar är på plats. I går kväll valde vår riksdagsgrupp mig till ny gruppledare för moderaterna i socialutskottet. Ser verkligen fram emot det, även om det är vemodigt att lämna utbildningsutskottet. Förhoppningsvis kan jag få ha en liten fot eller i alla fall tå kvar i utbildningsutskottet som ersättare.

Socialutskottet är en stor och ny utmaning med många viktiga frågor. Hela hälso- och sjukvården och läkemedelsfrågorna. Tandvården. Alkohol och narkotika och missbruksfrågorna. Äldrefrågor, fast inte pensioner. Socialtjänsten, ekonomiskt bistånd, fattigdom och hemlöshet. För att bara nämna lite.

Ett saftigt område att sätta sig in i. Lite erfarenheter har jag från tiden i Nacka, den bakgrunden är rätt bra tror jag. Jag har suttit i socialnämnd, tvingats omhänderta barn, sett elände och haft möjligheter att skapa bättre förutsättningar för de som har det sämst. Jag har varit med och utvecklat valfriheten för äldre, funktionshindrade och missbrukande och andra. Bara för att man är behövande så saknar man inte förmåga att bestämma själv.

Jag tror också att det arbete vi la ner i utvecklingsgruppen om Ungas villkor för något år sedan kommer väl till pass nu. Barns och ungas villkor känns som en hjärtefråga. Nu blir arenan socialutskottet i stället för utbildningsutskottet, men engagemanget finns kvar.

Men jag har ändå mycket att lära. Tips på vad jag bör göra och vilka jag borde träffa tas tacksamt emot.

6 kommentarer:

Jan Lenander sa...

SUCK! Lycka till.

pluraword sa...

Mats , jag får tillönska dig lycka till i nya rollen.

Men glöm inte utbildningsfrågorna i socialutskottet. Där har du ju detta med kommvux och annat för de som kommit på sniskan av en eller annan anledning.

Och framför allt glöm inte vad du och förvaltningen åstadkom i Älta 2001 när Ältaskolan med Inger Wahlström som rektor gjorde, fick Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2001.

Hur planterar du in den erfarenheten i socialutskottet. Tror att detta är en viktig fråga: "Hur gör du för att...".

Och inte bara HUR du får ett bättre socialförsäkringssystem utan också HUR du löser upp inlåsningeffekterna i dagens system på nyckelpersoner.

Att få dem att hoppa av en trygg anställning för att hjälpa vildhjärnor, som kallas entreprenörer, för att få dessa företag att växa utan att de "drabbas" av försämrade villkor bara för att de byter från välavlönade jobb. Där har du nyckel till ny välfärd. Läs gärna i min tråd "Grundaren" på Pluraword.

Tja, det blev mycket. Men från mitt hjärat ett stort lycka till!!

Anonym sa...

Parafraserar Jan Leander; "SUCK, men absolut: lycka till!"

Förstår var och när det skar sig med utbildningsministern, som dessvärre - likt du - sitter på fel plats.

Synd bara att din partiledning inte hade mer kompetens och kurage att låta dig ta nästa naturliga steg och bli moderaternas talesman i utbildningspolitiska frågor.

Du var, är och förbliver den, i mina ögon, överlägset mest kunnige moderate utbildningspolitikern på många många år.

Mats Gerdau sa...

Tack. Som Pluraword skriver så finns det ju en hel del beröringspunkter. Elevhälsan, ungdomars psykiska ohälsa, att man inte bollar ungdomar mellan varandra etc. Vi får se vad det blir av det hela, spännande ska det bli i alla fall.

Anonym sa...

We must wear athletic shoes at any moment,Discount Belstaff Jackets no matter operating, shopping with close friends or even stay in your house.Onitsuka Tiger ultimate 81 Definitely the footwear will be seen unclean things like particles, sweat,Hogan Sale and some uncomfortable materials. Onitsuka tiger shoes come in our eye and turn popular by many people.

stefan sa...

Lycka till :)