10 oktober, 2010

Kristendomen har präglat oss mest

SvD skriver att regeringen i morgon ska presentera nya kursplaner i grundskolan. En uppdatering, konkretisering och modernisering är verkligen välkommen, de har varit för allmänt hållna hittills.

En stridsfråga blir - så klart - religionsämnet. Ska kristendomen ha en särställning eller ska alla världsreligioner ges samma utrymme? De "politiskt korrekta" på vänsterkanten säger att vi nu slopar mångfalden, men det är helt bakvänt.

För mig, som inte är med i någon religiös församling alls, är det självklart att kristendomen är viktigast. Inte bättre, men viktigare. Inte så att det ska vara en återgång till gamla tiders kristendomsundervisning och att undervisningen ska vara bekännande. Det ingen kristen motsvarighet till talibanernas koranskolor det handlar om. Men ingen kan väl förneka att det är just kristendomen som har präglat oss i Sverige mest? 1 000 år går inte spårlöst förbi. Måste vi då inte ägna mest utrymme åt att förstå varför och hur? Allt annat vore ju att förneka vår historia.

Kanske är det just den typen av historie- och kulturlöshet som vänstern vill åstadkomma? Kanske ser de det som ett sätt att förändra samhället i en riktning de önskar? Sudda ut historien och religionen och traditioner, så kan du skapa något nytt... Det försökte man under franska revolutionen och i Sovjet, men det går inte. Människor behöver sin historia, sin religion och sin kultur.

Om man tänker efter så vore det helt uppåt väggarna att inte ge får egen historiebärande religion en särställning. Vi kan inte förstå vår historia och varför vi lever som vi gör bättre, om hinduismen får mer utrymme och kristendomen mindre.

Självklart ska andra stora religioner också finnas med i skolan. Det ena utesluter inte det andra. Men att inte betona våra rötter och det som gjort Sverige till det land det är idag skulle göra oss historie- och identitetslösa. Kultur, religion och språk är det som håller ihop ett land. Vi läser mest om svensk historia, inte indonesisk. Vi läser mest svenska, men även andra språk. Hur skulle det se ut om alla språk och all historia vägde lika tungt?

Aftonbladet, Expressen, TV4, Expressen2,

8 kommentarer:

frekar06 sa...

Detta är kohandel med Hägglund. Vi ska ha en icke konfessionell skola och en skola där alla religioner behandlas lika och är lika mycket värda. Det är ett förskräckligt liv, vilket det ska vara, om att SD inte vill att alla kulturer och religioner ska ha samma värde. Men det går tydligen bra att själva behandla kristendomen annorlunda än övriga världsreligioner, religioner och livsåskådningar. Nej, Skolverket har fullständigt rätt i den här frågan och regeringen har så fel man kan ha.

Jan Lenander sa...

Bra argumentation Mats men jag känner mig ändå tveksam till regeringens förslag. Kanske på grund av några dåliga kristna lärare under min skoltid och inte med så mycket insikt i förslaget men ......

Mattias sa...

Jag som religionslärare tycker inte att religionskunskap ska fokusera på religionshistoria (det har vi ändå i ämnet historia) utan snarare på de livsåskådningsfrågor som är intressant idag.

Och då bör inte kristendomen inta någon särställning.

pluraword sa...

Intressant kommentar på ditt blogg inlägg Mats. Debattörerna diskuterar som om det skulle var möjligt att rucka på en obehalig sanning. VAD lärarna ska förmedla i sin undervisning.

Sanningen är den att det är skit samma vilken ståndpunkt som framförs. Nu har regeringen i torsdags beslutat att göra denna tyngdpunkts förskjutning i ämnet relgion. Och i morgon vet vi hur det ser ut när Björklund haft sin presskonferens kl:10.30 om Lgr11.

Det är för lärare bara att rätta sig efter detta och gilla läget.

Mats Gerdau sa...

Nej, det är ingen kohandel alls. Vi på den borgerliga kanten tycker så här. Och säkert gör många socialdemokrater det också. Skolan ska inte vara värdeneutral eller historielös.

Mattias, du har en point. Men jag misstänker att du är gymnasielärare och har det perspektivet. Jag tänker på lågstadiet också... Där vävs religionshistoria och kunskap om religionen samman, eller hur?!

Mikko sa...

vad är nästa? bönestund och kreationism?

Jan Lenander sa...

Jag upptäckte att det var skolverket som ville förändra och inte regeringen. Regeringsförslaget kring kristendom är att mycket blir likadant som tidigare. För mig fick det mig att ändra ståndpunkt ganska kraftigt. Skolverkets förslag var inte grundat i några önskemål från politikerna och känns som en helt onödig förändring i dagsläget.

Anonym sa...

Onitsuka Tiger Fabre Tokidoki,

Onitsuka Tiger Online Store and so on. The approaches can be used flexible and will be utter advantageous. Certainly to those onitsuka tiger athletic shoes just like Onitsuka Tiger Mexico 66 athletic shoes,
Belstaff Mens Bags the running sneakers are excellent for technique and ways to cleanse.
Tod's Men's ShoesThey are really somewhat different.