25 oktober, 2010

Nu kan jag motionera om skolan

Eftersom jag inte är ledamot i utbildningsutskottet längre så kan jag väcka egna motioner i skolfrågor, så är vår arbetsordning.

Mitt utskottsbyte kom lite hastigt på, så det blev bara en det här året och den handlar om att vi borde förnya reglerna för att starta friskola. Dagens regler har varit i kraft i stort sett oförändrade sedan friskolereformen 1992. Nu finns erfarenheter och verkligheten visar att reglerna inte riktigt fyller sin funktion.

Syftet med tillståndsprocessen måste ju vara att se till att trygga utbildningens kvalitet för de elever som går där. Verksamheten ska vara stabil och de som startar friskola måste ha nödvändiga förutsättningar för att klara uppdraget. Det handlar om ekonomi, kompetens och juridik. Att driva skola är inte detsamma som att sälja synålar. Här krävs särskilt kompetens.

Men idag tror jag att man silar bort många som är fullt kompetenta och kapabla att driva skola, samtidigt som en och annan kanske inte borde ha fått tillstånd men som är duktiga på att skriva ansökningar.

Sakligt är det så att endast 38 procent får tillstånd att starta, ibland låter det i den politiska debatten som om varenda en får det. Ser man på tillståndsbesluten så verkar det vara annat än kvalitet, kompetens och stabilitet som avgör. Jag har faktiskt lite svårt att följa en tydlig linje och det känns som om det finns ett drag av godkycklighet över det hela.

Alltså - dags för översyn av hela regelverket! Vi har inte råd att säga nej till goda idéer som förbättrar skolan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till!

Karina i Eskilstuna som med oregelbundhet följer din blogg

Mats Gerdau sa...

Tack! Hann bara med en motion i år, får se om det blir fler framöver. Kliar lite i fingrarna att få säga ett och annat om IT, modernisering av vissa regelverk, vägledningen, begåvade elever mm.

Anonym sa...

Ja! Bejaka kliet i fingrarna när det gäller de begåvade eleverna. Det behövs.

mamma till begåvad

Anonym sa...

ist in women's wardrobe, < align="left">Belstaff Bags Belstaff Autumn and Winter designs include gorgeous leather jackets, leather boots and puffa jackets - perfect to mix and match with this season's must have'Asics Onitsuka luxurious fabrics! As Belstaff Coats fit the autumn season, it is a fashion to shop new jacket online, < align="left">Belstaff Leather Jackets adapt for riding and walking, with the special thin fu