09 juni, 2008

Kan man kasta ansökningar?

Läste i Uppsala Nya Tidning i helgen att högskolorna nu planerar att kasta alla utländska studenters ansökningar utan att ens pröva dem. Det har blivit så många att man inte kan hantera dem. I stället för att anställa några extra för att beta av asökningarna så lägger man dem åt sidan. Eftersom de inte prövas så blir det inget beslut och då kan man inte överklaga...

Det hela känns olustigt och rättsvidrigt, även om ansökningarna faktiskt inte kastas utan bara hamnar längst bak i kön och behandlas sist i mån av tid. Tänk om det skett i ett annat land, vad hade vi gjort då? Himlat med ögonen och sagt "bananrepublik", kanske? Nu sker det i Sverige.

Att vi ser så många utländska studenters ansökningar nu gör att vi på allvar måste ifrågasätta det rimliga i att det ska vara gratis för dessa studenter i Sverige, dvs de som är utanför EU/EES och inte är här inom något utbytesprogram. Hur kommer det sig att 10 000 pakistanier söker sig till högskolan i Dalarna helt plötsligt? Ovanligt lyckad marknadsföring, eller?

När jag var på Högskoleverket för någon månad sedan sa de att dessa sk freemovers redan idag kostar skattebetalarna 600 miljoner kronor. Nu har antalet ansökningar mer än fyradubblats till 21 900 till höstterminen. Nästan hälften av alla doktorander är utländska. På Blekinge Tekniska Högskola är var fjärde student utländsk.

Ytterligare en dimension blir det när sossarna kräver fler högskoleplatser för att ge fler av våra ungdomar tillträde till högre utbildning. Eftersom tusentals platser redan står tomma så sker deras utbyggnad i praktiken enbart för dessa freemovers. Hur kan de försvara att de vill höja skatterna för att finansiera utländska studenters utbildning? Ska vi i Sverige ensamma helt avgiftsfritt ta emot alla som vill läsa på högskolan? Det är inte hållbart. Satsa mer av pengarna på att höja kvaliteten i högskolan i stället.

Inga kommentarer: