08 augusti, 2008

Lättare att starta skola

Tillsammans med min m-kollega i utbildningsutskottet, Margareta Pålsson, har jag tagit fram en rapport om valfrihet i skolan, vilket Svenska Dagbladet rapporterar om idag.

Varje vecka skriver olika tidningar om kommuner som rent ut sagt jävlas med friskolorna och snedvrider konkurrensen om eleverna. Senaste exemplet är Gävle, som nu överklagar till kammarrätten för att stoppa en skola från att starta och lokalerna står tomma. Men listan över trilskande s-kommuner kan göras lång: Göteborg, Luleå, Nora, Ronneby...

Det var en av orsakerna till rapporten. Och att det nu är dags att modernisera regelverket för att starta friskolor och öka valfriheten i skolan. Det är 16 år sedan friskolereformen genomfördes och idag går över en kvarts miljon barn i friskolor, nu finns erfarenheter och läget är ett annat.

Att det ska ta 500 dagar från ansökan till skolstart är rätt orimligt, liksom att en av aktörerna (den kommunala) ska få ha inflytande över om några konkurrenter ska få starta.

Som väntat gillar inte sossarna det här. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu kommenterar det hela med oansvarigt och "flåshurtig nyliberalism". Så kan man ju säga om man inte har något annat att komma med. Har man ingen hållbar invändning i sak blir det invektiv i stället. Lite trist att en sån som Reepalu beter sig på det sättet. Han, om någon, borde vara mån om att få bättre skolor till sin kommun. Malmö, där han är ansvarig, har bland de sämsta skolresultaten i hela landet, även om man tar hänsyn till att de har många invandrarelever. 35 procent är underkända i något ämne.

Reepalu försvarar dåliga kommunala skolor, helt obegripligt. De bra kommunala skolorna kommer att klara konkurrensen men de dåliga gör det inte. Varför skyddar han de dåliga skolorna? Han, om någon, borde vara mån om att få fler bra skolor till sin kommun och inte motarbeta dem.

Inga kommentarer: