07 oktober, 2008

Hafsig budget från s

Mitt i den värsta finanskrisen så sprätter socialdemokraterna iväg pengar åt alla håll. Det finns inte en budgetpost som de inte vill hälla mer skattepengar över.

Sammanfattningen skulle ju kunna vara: Ropen skalla, bidrag till alla!

Jag blir allvarligt förvånad och lite skakad. Hur kan de agera så lättsinnigt? När man borde vara extra aktsam om skattepengarna så gör sossarna precis tvärtom. Har inte Mona Sahlin lärt sig något? Om inte annat så borde hon ju veta från sin egen hushållsekonomi att man måste ha ordning och reda i finanserna. S-budgeten signalerar inte alls förnyelse och nytänkande. Det är bara i utviken i tidningarna som Mona Sahlin lägger an ett bekymrat uttryck och säger att de tagit till sig av kritiken och nu ska modernisera politiken.

Pyttsan, heller. Det är samma gamla sossepolitik som alltid. Höjda skatter och mer bidrag.

Några kommentarer om sossarnas budgetförslag:
*De spränger utgiftstaket. De vill använda 36 miljarder mer än regeringen för att ha råd med alla höjda bidrag.
*De höjer skatterna med 50 miljarder. Det blir mindre lönsamt att arbeta. Det arbetande folket får mindre pengar över, mindre att betala räntor med, mindre marginaler. Det blir dyrare att anställa ungdomar. Ams-åtgärder är väl bättre…
*Det finns massor av hål i deras budget. Bara på skolsidan så försöker de dölja miljardbelopp. De säger t ex att de vill höja studiemedlen med 375 kr/månad men anslår bara 550 miljoner för detta. Miljöpartiet är hederligare och säger 3 600 miljoner för 900 kr/mån, vilket mer speglar vad det faktiskt kostar. 446 000 personer fick studiemedel förra året. 375 kr/mån i tio månader gör nästan 1,7 miljarder kronor.

Man kan också lägga till att de inte räknar med färre som jobbar när de höjer arbetsgivaravgifterna och tar bort avdraget för hushållsnära tjänster. Men eftersom dessa båda åtgäder bidragit till fler jobb, det borde väl även sossarna förstå, så blir det ju färre som jobbar om åtgärderna tas bort. Färre som jobbar, färre som betalar skatt. Fler som behöver bidrag. Det nämns inte med ett ord.

Slutsats: Hafsigt och slafsigt. Man kan inte riktigt ta deras förslag på allvar. Och de har inte finansierat allt de vill göra, pengarna räcker inte och därmed blir inte deras förslag trovärdigt heller. Pengarna räcker inte till deras satsning på skolan exempelvis.

Inga kommentarer: