05 september, 2007

Varför finns alla förbud?

Man förstår inte alltid varför det finns så många förbud. Onödiga förbud. Idag rapporterar Östgöta Correspondenten om något helt bakvänt. Det är Idrottsgymnasiet i Motala som fått avslag på sin ansökan att starta friskola därför att de vill köpa den teoretiska undervisningen av Motala kommun. Så kan man naturligtvis inte göra i Sverige år 2007.

Idag är det förbjudet för en skola att upphandla hela eller delar av undervisningen på entreprenad. Undantag finns för komvux samt yrkeskurser och estetiska kurser på gymnasiet. En skola kan alltså inte köpa sig kompetens om man inte har den själv. Är det bättre att man saknar kompetensen i så fall??? På vilket sätt blir skolan eller skolväsendet bättre av att man inte kan knyta de bästa till sig, annat än att anställa dem själva?

För mig känns det helt mossigt omodernt och bakvänt. Tyvärr stödjer Lärarnas Riksförbund detta. Med Metta Fjelkners språkbruk handlar det om att sälja ut undervisningen till lägstbjudande och det är hon starkt emot. Så sa hon i alla fall på ett seminarium som Svenskt Näringsliv ordnade igår om skolan som utbildningsbransch. Hon verkar inte riktigt greppa skillnaden på ”sälja ut” och ”köpa in”. Entreprenader handlar ju om det sistnämna och jag tror att rektorerna är kapabla att bedöma detta. Att LR inte tilltror sina medlemmar som är rektorer denna förmåga är däremot lite anmärkningsvärt.

Nej, bort med detta. Jag hoppas att vi kan enas i Alliansen om att ta bort sådana här onödiga förbud när vi ser över skollagen i höst.

Inga kommentarer: