14 maj, 2008

Problem med lärarutbildningen

Färre vill bli lärare och de som gått lärarutbildningen är missnöjda. Det har GP, Högskoleverket och Lärarnas Tidning rapporterat om de senaste dagarna.

Antalet sökande till lärarutbildningarna har minskat med 16 procent på ett år, med över 2 500 personer. Den största minskningen för någon utbildning, ganska illavarslande.

GP har genom en enkät tillfrågat nyutexaminerade lärare om vad de tycker om sin utbildning. 37% svarar nej på frågan om utbildningen förberett dem tillräckligt för jobbet som lärare. Trots ganska stor tid som är förlagd till en skola och trots de senaste årens omfattande kritik tycker ändå var tredje att det brister ordentligt. Egentligen är det väl fler, eftersom många hoppar av under gång och de är väl rätt missnöjda med just detta kan man tänka.

Statens ansvarar helt och hållet för lärarutbildningen. Nu vill Lärarnas Riksförbund att skolan ska förstatligas. Med tanke på de stora brister som finns i den utbildning som staten redan driver och ansvarar för så verkar det inte vara ett särskilt genomtänkt förslag. Varför skulle staten vara bättre på att driva 7000 skolor när man inte ens klarar av 26 lärarhögskolor?

Inga kommentarer: