Igår visade TV4 ett inslag om John Bauergymnasierna och hur hemskt det är att en friskola går med vinst. Jag tar inte John Bauers grundare eller ägare i försvar, de får försvara sitt agerande själva. Men det är en märklig debatt vi har i Sverige.
Här har vi en person som kom på en idé som han sedan förverkligat och tjänat lite pengar på. Han har säkert slitit dag och natt för att få det att gå ihop och han har lyckats. Om det hade handlat om något annat än utbildning så skulle han ha lyfts fram som hjälte. Nu utmålas han i stället som landets största skurk eftersom det är skattepengar som gjort honom rik.
Vinst är bra! Det visar att man har förtroende hos dem man är till för, att andra tycker att man erbjuder en bra vara eller tjänst. Att tjäna pengar är en viktig drivkraft, men kan ogilla det om man vill, men för många är det så. Om man förbjuder vinster, vilket sossar och kommunister vill, så tvingar man kreativa och idérika personer ut ur landet. Alternativt ägnar de sin kreativa ådra åt annat än att utveckla skolan. Båda scenarierna vore rätt trista och Sverige skulle bli fattigare och eleverna lära sig mindre.
Varför är vinst i skolan så farligt, så länge det inte går ut över kvaliteten? Eftersom eleverna väljer skola så kan de ju välja bort skolor de inte gillar.
Det bärande argumentet verkar vara att det är just skattepengar som lett till vinsten. Men hur mycket är inte finansierat med skattepengar egentligen? Libers förlag, som väl uteslutande säljer skolböcker till skolorna, gjorde förra året ett positivt resultat efter finansnetto på 158 miljoner kronor (av en omsättning på 920 miljoner). Byggbolaget NCC, som bl a bygger skolor, gick med 2,3 miljarder kronor i vinst förra året. Och hur mycket skattepengar gick inte till att köpa skolmat av ICA, Konsum etc? Om nu inte skattepengar får gå till vinster, vad ska man då göra med allt detta?
Men mest hycklande av allt är att statens eget utbildningsföretag, Lernia, visade en större vinst än någonsin tidigare förra året, 150 miljoner efter skatt. Det är faktiskt det utbildningsföretag som ger störst vinster i Sverige av alla. När granskar TV4 detta?
2 kommentarer:
Håller med dig Mats.
Det är inget fel i att göra vinst, så länge eleverna har det bra och lär sig det dom ska. Det är dock inte alla som trivs i friskolor men å andra sidan är det inte alla som trivs i den kommunala skolan heller. Visst är det tur att man själv kan välja.
Örebro Universitet har genom förbättringar i sin administration sparat 50 miljoner. Inte har väl det automatisk gjort dom till ett sämre lärosäte. Att driva skola skiljer sig inte från andra tjänsteföretag. Det handlar om organisation, administration, ledarskap och duktiga tjänsteutövare.
Felet med vinster inom utbildningssektor ligger inte hos de friskolor som gör vinst utan hos de kommunala skolorna som inte visar bättre resultat trots högre kostnader. Kvalitén sitter inte i prislappen utan det som sker i mötet mellan pedagog och elev.
uppdatering den 071110:
Peter Wolodarski har en del intressanta funderingar i dagens DN. Han skriver bl.a. "Många friskolor har tydligare ledning och mindre byråkrati. De använder skolpengen smartare. I deras händer räcker skattepengarna till mer."
Så sant som det är skrivet!
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=714072
Skicka en kommentar