11 december, 2008

Invigning av ny skola

Jag hade det hedersamma uppdraget att få inviga en ny skola idag, Kunskapsskolans naturvetenskapliga center på Campus Observatoriet i Saltsjöbaden. En helt fantastisk miljö och det kan bli en helt outstadning skola.

Igår fick två saker mig att tänka på den här invigningen. Först det självklara, Nobelpriset. Alla världens bästa forskare samlas i Konserthuset och Blå hallen. De riktigt excellenta prisas för sina naturvetenskapliga upptäckter, ekonomiska teorier och kulturskapande. En gång om året visar vi vad som är verkligt viktigt för vår välfärd och vår framtid och då är det kunglig strålglans och fokus på Sverige som gäller.

Den andra gången jag tänkte på invigningen var rapporterna om TIMMS-undersökningen, att svenska elever blir allt sämre i matte och no. Sverige sjunker mest av alla länder och ligger nu under genomsnittet i EU och OECD. Asiatiska länder som Taiwan, Japan och Sydkorea toppar listan men USA och England ligger också före oss. Och det är därifrån nobelpristagarna kommer. Nya nobelpris grundläggs i skolan och då måste trenden brytas om våra ungdomar någonsin ska kunna få ett nobelpris i framtiden.

Därför var det hoppingivande att dagen efter få vara med och inviga Kunskapsskolans naturvetenskapliga campus. Astronomiutbildning, spetsutbildning i matte redan i grundskolan och center dit alla elever från alla Kunskapsskolor ska åka några dagar. Regeringens ma-no-satsning är bra, men naturligtvis otillräcklig. Det är goda krafter underifrån som behövs, eldsjälar som får förverkliga sina idéer. De som misstror friskolor borde ha varit med idag. Här finns en kraft och framtidstro som är otrolig. Det har tagit lång tid, men de har lyckats med det de föresatt sig. Det blir så enfaldigt att prata om stopp för nya skolor, som sossarna och LR gör. Då hade vi aldrig fått denna skola och detta center.

Kunskapsskolans ambition är att vara den bästa skolan i kommunen. Det är så utmanande osvenskt och så självklart. Och så himla rätt. Så borde alla tänka!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mats! Jag är elev på Kunskapsgymnasiet och har varit på besök vid Observatoriet: krafterna som fixar det där är inte så fantastiska som du säger, och den där fördjupningen i NO som vi tydligen skulle få under vård tid där uteblev. Istället blev det mest rörigt och konstigt. Och vad tusan menar du med osvenskt?

Mats Gerdau sa...

Hej, trist om du upplevt det som rörigt och konstigt. Skolan är ju rätt ny, så allt kanske inte har funnit sina former än... ?
Jag tycker att krafterna utstrålar optimism och framtidstro, om de har förmåga att omsätta det i praktisk handling vet jag förstås inte men jag vet i alla fall att det finns väldigt bra förutsättnignar. Hoppas att du håller med om det.
När det gäller "osvenskt" så menar jag att det är lite osvenskt att vilja bli bäst. Här ska allt vara lite lagom, ingen får sticka ut (om det inte handlar om idrott förstås). Det är bra att någon utmanar detta.

Anonym sa...

Bra skrivet, lycka till Kunskapsgymnasiet!

Anonym sa...

Hej, Felix här igen, såg nu att du svarat på min tidigare kommentar om Kunskapsskolan/gymnasiet. Jag skulle vilja fråga om "Skolan är ju rätt ny, så allt kanske inte har funnit sina former än... ?". Det är min utbildning det talas om här, det gäller faktiskt min framtid. Man kan tänka att ett skolsystem kan utvecklas med tiden, men jag vill inte vara en försökskanin.
Tack och hej!