17 december, 2008

Skoldebatt utan skola för s

Idag är det utbildningspolitisk debatt i riksdagen. Det ska handla om statens budget på utbildnignsområdet. Sossarna vill dock inte prata om det här alls. Marie Granlund vill prata om krisen i stället.

Jag förstår henne. Det kan inte vara kul att vara sosse och prata skolpolitik. Vad ska man prata om...? Då blir det ju så besvärligt och man avkrävs en massa besked om vad man egentligen vill göra och vem man vill göra det med. Just i skolpolitiken är frågorna nämligen ovanligt många och vi är nog rätt många som undrar vem som ska få ge sig när de oförenliga storheterna på vänsterkanten ska enas.

Kommer miljöpartiet att ge upp sin positiva syn på friskolor? Blir det vänsterpartiets krav på förbud mot läxor och betyg som ska gälla för hela oppositionen? Nu när sossarna sakta men säkert börjat backa om nationella prov - ska de backa tillbaka för att bli sams med sina kompisar vänsterut? De nya spetsutbildningarna på gymnasiet som startar nästa år - ska de också bort? Är det miljöpartiets ekonomiska lättsinne som ska gälla, de vill ju t ex ha fler komvuxplatser men har inga pengar för det?

Som sagt, det är nog inte kul att vara sosse och tvingas omfamna kommunisten Rossana Dinamarca som har en rätt extrem uppfattning om skolpolitik. De verkar sky henne som pesten, villk inte nämna henne eller vänsterpartiets skolpolitik alls. Därför verkar sossarnas strategi vara att anfall är bästa försvar, men jag tror att väljarna genomskådar detta och kräver besked. Ta ansvar och bli seriösa, opposition!

Inga kommentarer: