17 december, 2008

Sämst i Vilhelmina?

Västerbottens-Kuriren och radion i Västerbotten rapporterar att Vilhelmina har landets sämsta skolor och hänvisar till en ny rapport från Skolverket (som jag tyvärr inte hittar). Klart är i alla fall att resultaten är rätt usla och sjunkande.

Det är bra att det verkar finnas en sjukdomsinsikt i ledningen i Vilhelmina. Men det var nästan lika risigt 2003 och 2004 och förra året, så varför har man inte gjort något tidigare? Vad finns det för skäl att tro att det ska bli en påtaglig förändring nu, så att ungdomarna i Vilhelmina får en riktigt bra skolgång?

I sådana här lägen tycker jag att Skolinspektionen skulle ha lite mer muskler och kunna säga: "ok, nu har ni insett allvaret. Vi förväntar oss klara förändringar, massiva insatser och klart förbättrade resultat till nästa mätning. Ser vi inte det, så blir det böter och om inte det hjälper så ställer vi skolväsendet i Vilhelmina under tvångsförvaltning."

Att vilja väl räcker liksom inte. Tanken är ju inte att sanktionerna ska behöva användas, men om kommunen inte lever upp till kraven så måste ju något hända. Det duger inte att eleverna slås ut år efter år, ansvaret är större än så.

Inga kommentarer: