03 maj, 2010

Det är DU som är "den förmögne"

De röda presenterade idag sin första gemensamma vårbudgetmotion. Det ser ut att bli en valrörelse om skatterna. Bra! Vi har väljarna med oss här. Vi och väljarna vill sänka, de röda vill höja. Men det är ingen som drabbas av deras höjningar, märkligt nog. 34 miljarder kronor i skattehöjningar ska gå spårlöst förbi, förutom för "de förmögna" förstås. Det är nog ingen som känner en så rik person, så få är de. Men pengar har de och de ska räcka till allt. Någon som tror på det?

I slutänden är det alltid det arbetande folket som tvingas betala. Höjd gödselskatt måste bönderna ta in på höjda priser. Alltså: dyrare mjölk och bröd.

Höjd skatt med 10 miljarder på ungdomsjobb måste arbetsgivarna ta in på något annat. Det blir höjda priser på företagens varor och tjänster eller fler arbetslösa ungdomar. Alltså: Ica måste höja priserna för varenda matkasse.

Avskaffat RUT-avdrag innebär att det blir dyrare att anlita tjänsterna. Alltså: barnfamiljen eller pensionärsparet som får hjälp med städningen får dubbla kostnader. Eller börjar med svarta tjänster i stället.

Så här kan man hålla på i evinnerlighet. Sanningen är att i vänsterns värld så är vi alla "de förmögna", de som ska betala kalaset. Den här "förmögne" som vänstern pratar om är du och jag och grannen.

Tittar man på utbildningsavsnittet i de rödas budget så är det pengar till fler utbildningsplatser. De accepterar vår massiva utbyggnad, men vill ha ändå mer. Aldrig nog. Fast vi byggt ut så mycket det går med bibehållen kvalitet. Utbildning ska ju vara en investering i framtiden, inte en förvaring för stunden. Högskolorna säger sig inte kunna ta emot fler och de regionala samordnarna menar att komvux inte kan expandera mer. Därmed är det ett kraftfullt slag i luften.

Annars är det påfallande tunt om skolan. Ett skolmatslyft för 50 miljoner kronor. Ja ja, skolmaten kostar ju 5 miljarder kronor, så en procent mer gör säkert stor skillnad. 35 kronor per elev och år. Skolorna i min hemkommun Nacka skulle kanske få 10 000 kronor extra.

Eller ett skol-rot, dvs avdrag för renovering av skolor. Men 600 miljoner på två år räcker inte särskilt långt. Det blir 100 000 kronor per skola. Den som vet vad det kostar att renovera en skola inser att det här inte förslår alls. I Nacka har vi ett investeringsprogram för skolorna på över 250 miljoner kronor. Då förslår inte 2-3 miljoner från staten långt.

Hur mycket kostar det inte att administrera sån´t och är det verkligen statens uppgift?

Det riktigt intressanta är det som INTE står. Vad ska man göra med valfriheten och betygen? Hur ska man se till att fler elever når målen? Varför inget besked om vad man vill med gymnasiet? Ska reformen rivas upp eller bara justeras i kanten? Nej, i stället är det 35 kronor till skolmaten/elev och ett litet renoveringsprogram för skolor. Vad är det för fokus om man ska skapa världens bästa utbildning?

Aftonbladet, Aftonbladet, DN, DN, SvD, SvD,
Kent, Tokmoderaten, Mitt i steget, Ankersjö, Björndahl,

Inga kommentarer: