24 maj, 2010

Kunskapsmiljard

Kd vill ta över de positiva erfarenheterna från kömiljarden i vården och införa en skolmiljard för att bättra på resultaten i skolan (SR). Tanken är att skolor som förbättrar sina resultat avsevärt ska få del av pengarna. Centern har varit inne på samma linje tidigare och det låter intressant.

Även vår partisekreterare hade ett liknande resonemang i DN i helgen. Där handlade det lite mer om bonus för skolor, framför allt i segregerade områden, som höjer kvaliteten.

Jag tror på den här typen av morötter för att premiera förbättring och utveckling, även i skolan. Den nya inspektionen som får muskler i vårt förslag till ny skollag är viktig. Men piska får inte bli allt. Morötter är ännu bättre. Sen ska man komma ihåg att skolan kostar sådär 185 miljarder kronor redan, så det är inte primärt mer pengar man behöver utan en kraft som finns i en ansträngning att få lite mer pengar om man lyckas bra.
Bara det inte blir godtyckligt. Eller att man går på kriterier som inte har med kunskaper och skolans mål att göra. Jag glömmer aldrig de sk Wärnerssonpengarna. Det var statsbidrag för att anställa "fler vuxna" i skolan för 10 år sedan. I klassisk socialdemokratisk Janteanda så premierades inte kompetens och kvalitet, utan det var kvantitet som belönades. I deras värld var det liktydigt med fler vuxna, inte lärare med specialkompetens. Nacka gick miste om 30 miljoner därför att vi prioriterade välutbildade (och dyrare) lärare i stället för outbildade 20-åringar. Vilket höjer kvaliteten mest?

Belöna duktiga lärare och rektorer. Lyft fram framgångsrika skolor. Och duktiga elever ska självklart höjas till skyarna. I kväll hyllar vi i Nackas kommunfullmäktige den femteklass från Vilans skola som vann Vi i Femman för några veckor sedan. GRATTIS!

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant det där med riktade "bonuspengar" för ökade resultat. Jag tror att det kan spela roll. Svårigheterna finns som vanligt i detaljerna. Men ngnform av trensparens borde ju gå att uppnå. Hoppas bara att inte enbart betygen ska avgöra. Betyg kan ju vem som helst höja.

All heder åt dig att du vågade satsa på kvalitet. Samtidigt så är det en svår fråga. En hel del av målen för verksamheten kräver viss personaltäthet.

//Erik