06 maj, 2010

Nu tar man i mot skolvåld

Ett värderingsskifte verkar vara på gång. Våld och hot om våld i skolan är naturligvis helt oacceptabelt, det tycker alla. Men det har fått pågå utan att så mycket hänt. Skillnaden nu är att man reagerar och det känns befriande. Vi har tydligt signalerat att det inte bara är okej att reagera, utan att man faktiskt förväntas reagera i skolan.

Idag läser jag om att en pojke i Piteå åtalas nu för de dödshot mot lärare och skolkompisar som han levererat via internet (SvD).

Tidigare i veckan handlade det om en flicka i Munkfors (DN). Forsnässkolan hade kallat in väktare för att lugna ned en upprörd stämning i februari, men flickan gick till attack. Nu har hon dömts till ungdomstjänst och skadestånd.

Det är bra att skolorna visar fasthet, att de både får och vågar anmäla och stå för övriga elevers trygghet och säkerhet. Jag är verkligen ingen varm anhängare av kadaverdisciplin och bestraffningar. Men i vissa fall är det nödvändigt att ta i med hårdhandskarna. Man har för länge sett mellan fingrarna mot våld och stök på ett sätt som inte gagnar någon. Ungdomar som testar gränser behöver få klart för sig var gränsen går och övriga ungdomar har rätt till en lugn arbetsmiljö.

Skolverksrapporten från igår visar att stöket är ett fortsatt stort problem. Var fjärde högstadieelev känner sig störd av andra elever på de flesta lektionerna. 20% av högstadielärarna har utsatts för våld, hot eller trakasserier det senaste året, något färre än för tre år sedan, men ändå helt oförsvarligt. 3 procent av mellanstadieeleverna säger sig bli slagna varje vecka. Det är uppåt 10 000 elever!

Jag såg en debatt i TV mellan Maria Wetterstrand och Jan Björklund för några veckor sedan. De pratade just om arbetstro och trygghet. Wetterstrand och miljöpartiet är emot allt det vi gör nu för att öka tryggheten. "Det ska ju inte behövas", menar Wetterstrand om att flytta mobbare, tillfälligt stänga av elever eller ta drogtester vid misstanke om drogmissbruk. Nej, det borde inte behövas, men om det nu gör det? Med samma resonemang skulle man ju kunna säga att vi inte behöver straffa mördare, för mord är ju förbjudet och borde inte finnas.

Sannolikt kommer valrörelsen att handla en del om vi ska återgå till den kravlösa flumskolan eller inte. Socialdemokraternas lekkamrater inom vänstern och miljöpartiet står för den gamla flumskolan och socialdemokraternas track record är inte särskilt bra. De gjorde inget under sina år vid makten. Nu fordrar vi att skolorna tar sitt ansvar att skapa trygghet och en bra arbesmiljö för både lärare och elever och ger skolorna verktyg för att kunna ta det ansvaret. Vuxensamhället måste reagera, det visar inte minst Bjästafallet. Men de rödgröna vill plocka bort det ena verktyget efter det andra från lärarna och rektorerna. En bra valfråga.

Update 2010-05-07: I Malmö har en elev dödshotat rektor och lärare för att de vill hjäla honom när han inte sköter sina studier riktigt. Rådigt agerande från skolan. Sydsvenskan.

2 kommentarer:

Patrik BP Andersson sa...

>Det största problemet är att det FORTFARANDE inte är SKOLAN som sätter stopp, utan plöstligt är det rättsväsendet som ska sköta saken.
Ge istället lärarna mandat och auktoritet att hantra problemen direkt i skolan.

Mats Gerdau sa...

Håller med Patrik. Samtidigt upplever jag att det finns verktyg men att man inte använder dem. Många skolor har ju lugn och arbetsro, så det måste handla om något annat också. Vad skulle du vilja att skolan fick göra mer utöver vad man kan göra idag?