27 maj, 2010

Skolplikten försvann i Borlänge

34 invandrarbarn i Borlänge har ingen skola att gå till (Dalarnas Tidning och Dalademokraten). De får inte den undervisning de har rätt till, och faktiskt också skyldighet att delta i. Kommunen har inte kunnat skaka fram skolplatser. Vissa har väntat i månader.

Det är inget annat än ren SKANDAL. Hur kan de misslyckas så kapitalt??? De skadar ju medvetet integrationen när de hindrar barnen från att lära sig svenska. De riskerar att hamna i ett permanent utanförskap och misströsta om Sverige som framtidsland. Heder åt min partikamrat Clas Jacobsson som reagerar ordentligt.

Elevantalet i Borlänges grundskolor har minskat med 1 000 under 2000-talet. Det borde alltså finnas någon liten lokal kvar att driva skola för invandrarbarn i. I det perspektivet blir den lokala s-ordföranden Nordlöfs uttalande helt obegripligt märkligt när hon skyller på lokalbrist. Borlänge är ju inte en så het stad att alla lokaler är helt upptagna.

Tydligen är det inte första gången heller, men något större ansvar för situationen verkar hon inte känna trots att det är just hon som är ansvarig. Hon är inte ens ny på posten så att hon kan skylla på företrädaren heller. Jag tror inte att viljan brister, men väl förmågan och ledarskapet i det här fallet.

Hur kan de bara komma på tanken att ställa skolpliktiga ungdomar utan undervisning? Hoppas att det inte finns en främlingsfientlig attityd som gör att det är just invandrarbarnen som inte får plats. Det finns ju massor av anställda i kommunen som är avlönade av skattebetalarna för att lösa sådana här saker. Och staten betalar massor av pengar till kommuner som tar emot flyktingar, bl a för att de ska få gå i skolan.

Borlänge är en socialdemokratisk mönsterkommun och borde väl kunna bättre. Den förre kommunstyrelseordföranden Peter Hultkvist sitter i riksdagen och utbildningsutskottet nu och har alltid ett högt och kritiskt tonläge. Vore intressant att höra vad han har att säga. Han sitter ju kvar i kommunen och är en av de ansvariga för dessa brister.

I sådana här fall önskar jag att vi redan infört det nya sanktionssystemet mot kommuner och skolor som brister. Då hade det kunnat bli svidande böter för Borlänge. Detta är helt oacceptabelt.

I Dalademokraten och DT läser jag att de nu, efter skriverierna, ska få börja skolan nästa vecka. När de andra eleverna packar ihop och har skolavslutning.

Inga kommentarer: