23 juni, 2008

Bra med avgifter för utländska studenter

SvD skriver att regeringen ska införa avgifter på universiteten och högskolorna för studenter som kommer untanför EU/EES-området. Helt rimligt och rättvist. Varför ska svenska elever betala för att läsa utomlands men utländska elever få läsa gratis här?

Jag skrev en artikel i Upsala Nya Tidning för två veckor sedan om just detta men också apropå att man inte behandlar alla ansökningar.

Det är ju helt nödvändigt att vi anpassar oss till hur det ser ut på andra håll i världen. Vi kan inte vara en friort för alla världens invånare som vill ha en akademisk utbildning. Så är det idag, men till råga på allt så får de inte jobba i Sverige när de är klara med sin examen. Det visar hur korkat systemet är. Vi ska ha generösa stipendiesystem, det är bra. Men helt gratis för alla? Det fungerar inte. Det kostar redan idag 600 miljoner kronor, säger Högskoleverket. Hälften av alla studenter på avancerad nivå är utanför EU/EES. Nu har över 20 000 utländska studenter sökt hit till hösten, vilket ska jämföras med de knappa 5 000 som finns här redan. Var tar det slut?

När sossarna nu vill ha en stor utbyggnad av högskolan blir det ju allt mer uppenbart att de vill skapa fler platser just för dessa utländska studenter, inte för de svenska. Retoriken säger en sak, verkligheten en annan. Som vanligt.

2 kommentarer:

Nisse sa...

Dessutom finns det en annan aspekt: Vill vi ha företag i Sverige över huvud taget? Skall vi lägga ner allt som inte är enkla tjänsteföretag? Det gäller att se till sitt, ingen annan gör det. I den biten ingår att se till att man ligger i framkant när det gäller högre utbildningar men om man skänker bort kunskap som man gör nu, hur kan man då tro att vi skall kunna konkurrera med Kinesiska eller andra länder med väsentligt lägre produktionskostnader än Sverige?
Enligt min mening är det som pågår inget annat än rent vansinne.

Anonym sa...

Det här är perverst. Svenska skattepengar går till att utbilda pakistanska och kinesiska studenter istället för på svenska medborgare.

Jag känner mig som en svensk student i Pakistan. Helt j**** sorgligt. Är det så här staten använder skattebetalarnas (mina föräldrars) pengar så inte undra på att högutbildade svenskar emigrerar.

/"IT" student i Paki...Linköping