15 december, 2009

Skärpning, rektorer!

Skolinspektionen har följt upp hur det ser ut med skriftliga omdömen i skolorna, nu ett och ett halvt år efter det att de ska ha införts. Bra uppföljning, men uselt resultat. 2 av 3 granskade skolor får kritik.

Skolinspektionen har tittat på omdömena i 539 skolor i 49 kommuner. I 7 av kommunerna får samtliga granskade skolor kritik för att det antingen saknas omdömen helt eller för att de inte tillräckligt tydligt beskriver elevens måluppfyllese. Ofta handlar omdömena om fel saker, exempelvis om elevens humör eller personliga egenskaper. De absolut sämsta kommunerna är följande: Arvidsjaur, Askersund, Gnosjö, Lessebo, Mora, Orsa och Åtvidaberg. Vad är det som är så svårt??? Vad är det man inte begriper i Lessebo och Askersund? Eller är det medvetet sabotage av fattade beslut?

Jag blir upprörd eftersom alla elever och deras föräldrar har en rätt att få veta hur det går i skolan. Inget luddigt eller gulligt om "pigg och glad" utan hur det går med matematiken och kemin.

I våras gjorde Ekot en undersökning av hur det såg ut då och den visade samma nedslående resultat (vilket jag skrev om här). Det ser inte bättre ut nu, trots att tiden gått och man inte längre kan skylla på tidsbrist.

Varför händer inte mer på skolorna? När ska rektorerna ta sitt ansvar? De vill ju har mer makt i skolan, nu har vi riktat oss direkt till dem i lagstiftningen. Det är inte kommunen eller huvudmannen som avgör hur omdömena ska se ut, utan rektorerna. De äger frågan helt och hållet. Varför tar de inte ansvaret?

En skola som har fokus på målen och vet hur eleverna ligger till i varje ämne borde inte ha några som helst svårigheter att skriva ned detta på ett papper. Är det så illa att skolorna inte har koll på vad eleverna egentligen kan och därför inte förmår ta fram skriftliga omdömen? Det vore riktigt illa, men det ligger i farans riktning.

Aftonbladet, DN, Dalademokraten, SödermanlandsNyheter, Smålandsposten,

3 kommentarer:

Anonym sa...

(Skickade denna något ”vassa” kommentar till DNs artikel.
Den blev genast borttagen!)
Sverige hamnar på näst sista plats bland tio länder i matematik enligt TIMSS Advances 2008.
Väntar nu bara på att någon ”duktig” (vänster) journalist ska leta upp någon liten pedagogikprofessor som talar om för oss att det inte alls är som TIMSS påstår!
På liknande sätt som journalisterna försöker styra politiken gör tjänstemän vars åsikter inte överensstämmer med de folkvalda. (De vill inte ha betyg)
Det bestämmer sig för att förhala eller att helt enkelt strunta i vad regeringen ålägger dem att göra!

Signaturen: medbestämmande eller folkvälde?

Anonym sa...

Hoppsan! Det är fler än jag som läser din blogg! Nu har DN istället tagit bort två andra kommentarer och plockat in min!
Hälsningar från signaturen: medbestämmande eller folkvälde?

Anonym sa...

MEN…. Nu är den (kommentaren)borta igen!
Godtycket är totalt!
Att journalister (eller är det praktikanten?) kan radera bland inläggen helt efter eget behag är tydligt!
(Man kan radera inlägg men inte människornas åsikter! )
Signaturen: medbestämmande eller folkvälde?