18 maj, 2010

Fortsatta IT-satsningar

I slutet på veckan går konferensen Framtidens lärande av stapeln i Nacka. Det är Datorn i utbildningen som arrangerar den tillsammans med andra. Det blir nog mycket fokus på teknikens möjligheter att utveckla skolan. Hoppas att det inte blir som på BETT-mässan bara, för mycket teknik och för lite pedagogisk utveckling. Tekniken ska ju vara möjliggörare, inte självändamål.

Inte desto mindre krävs teknik för att förnya undervisningen också. Den ger verkligen möjligheter som man ska ta tillvara. Det sker ju i hela omvärlden, inte minst vården, så varför inte skolan? Här finns fortfarande mycket att göra men det verkar som om proppen har gått ur nu för väldigt mycket händer i framsynta kommuner.

I förra veckan var jag i Uppsala och hörde lite mer om deras kloka planer. Idag läser jag om Kungälv och Karlskrona. Överallt verkar det vara moderatledda kommuner som driver på utvecklingen och tar initiativ för modernisering. Lund, Staffanstorp, Västerås, Sollentuna, Nacka, Fakenberg, Varberg, Kungsbacka, Stenungsund... Det är borgerliga kommuner som låter tala om sig. Men var är de röda mönsterkommunerna? Ok, de kanske finns men var är de? Hör gärna mer om det, ska också leta på Framtidens lärande-konferensen.

Nu gäller det att få med alla kommuner på tåget. Inga elever ska lämnas efter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ale kommun har haft egna datorer till eleverna i år 1 på gymnasiet sedan i höstas. Det är bl a därifrån Kungälv har hämtat inspiration. I Ale styr socialdemokraterna med stöd av MP och V.

Mats Gerdau sa...

Roligt för eleverna i Ale, min gamla hemkommun. När börjar man på grundskolan då?