Friskolan Sebor i Borlänge tvingas stänga på fredag, rapporterar Dalarnas Tidningar.
Säkert ett klokt beslut, även om jag inte är insatt i alla detaljer. Skolan startade hösten 2006 och ett tag därefter gjorde Skolverket inspektion som visade så allvarliga brister att man först krävde förbättringar och när dessa inte genomfördes så drogs tillståndet in i augusti 2007. Det överklagades och idag beslutade Regeringsrätten att inte pröva frågan, vilket innebär att Skolverkets beslut står sig. Skolan måste stänga.
Det är ju så här det borde fungera överallt. Jag tycker ändå att det tagit förhållandevis kort tid att få fram en stängning, drygt ett år. Visst, det är lång tid, men i förhållande till mycket annat är det en ganska kort domstolsprocess. Det finns friskolor som bråkar med kommunerna om hur stor skolpengen ska vara och det kan ta åratal att lösa.
Tänk om man kunde stänga dåliga kommunala skolor lika lätt! Tittar man på betygsresultaten i exempelvis Borlänge, där Sebor ligger, så finns ju en del övrigt att önska. Sjunkande betyg, 28% underkända i något ämne och negativa SALSA-värden. När stängs en dålig kommunal skola där?
2 kommentarer:
Kommunala skolor stängs när det är dags att spara pengar och elevunderlaget sviker. Se bara på Frölundagymnasiet i Göteborg.
Men det vet säkert redan.
/
Ville Haikonen
Ja, och man kan ju verkligen fundera över om det är ska vara det enda skälet till att stänga en skola. Tänk om man skulle stänga dåliga skolor i stället, för sådan finns ju tyvärr. Då skulle man nog spara en del pengar också. En bristfällig utbildning blir ju dyr att reparera i ett längre perspektiv och man måste tänka mer långsiktigt. Det är för mycket kvartalstänkande idag.
Skicka en kommentar