15 augusti, 2007

Bokslut Baylan - rekordmånga obehöriga till gymnasiet

Igår rapporterade Skolverket att färre elever än någonsin tidigare är behöriga till gymnasiet i höst. Ett riktigt trist besked så här någon vecka före skolstarten.

11,4% av vårens niondeklassare, över 10 000 15-åringar, når inte upp till grundkraven för att klara gymnasiet, dvs är inte godkända i svenska, engelska eller matematik. Det är tämligen lågt ställda krav. Den som endast är godkänd i dessa tre ämnen klarar svårligen något enda gymnasieprogram.

De som nu inte är behöriga hänvisas till det individuella programmet, det som en gång var tänkt för några få strulpellar men som nu är ett av de största programmen. Där får man repetition av grundskolan och arbetspraktik, ibland i flera år. En rätt mörk tillvaro och många känner sig misslyckade.

Orsaken till detta, då? I första hand svår politisk vanskötsel av skolan under lång tid skulle jag säga. Det vi ser är resultatet av 12 års socialdemorkatisk skolpoliti. De drygt 10 000 eleverna har gått i skolan under 7 olika skolministerar, så Ibrahim Baylan ska inte skyllas för allt. Ylva Johansson och Ingegerd Wärnersson har sin del i skulden ocks. Skolpolitik är ju ingen "quick fix", utan verkar långsiktigt.

Av någon märklig anledning går det inte att finna en enda kommentar till de usla resultaten från socialdemokraterna. Inte från partiledare Sahlin, inte från förra skolministern, inte från nuvarande skoltaleskvinnan Granlund. Har alla gått under jorden?

Utöver de utslagna ungdomarna så är det trist att vi får ytterligare en negativ rapport om den svenska skolan. Den är bättre än sitt rykte, men utvecklingen går sakta åt fel håll. Ju fler negativa rapporter, desto mörkare blir mediebilden. Det blir en negativ spiral som jag inte vill bidra till. Men vi kan ju inte tiga ihjäl problem heller.

Det är i alla fall fel att skylla problemen på skolorna eller skuldbelägga alla duktiga lärare som verkligen försöker få eleverna godkända. Det är den förda politiken som måste ändras och det snabbt. Det är bra att socialdemokraterna signalerat en kursomläggning i skolpolitiken. Men när ska den komma? Och vad innebär den?

Och en litet ljus i mörkret - det finns kommuner som går emot strömmen. I Nacka var niondeklassarnas betyg bättre än någonsin tidigare nu i våras. Medelbetygen steg till 238 och "bara" 5% var obehöriga till gymnasiet.

Inga kommentarer: