22 augusti, 2007

Sabotage i Torsby

I Torsby pågår nu en riksbekant skolfars. Kommunen vill lägga ned en liten byskola i Transtrand som föräldrarna vill ha kvar.

Föräldrarna har gjort det man har rätt att göra i Sverige, nämligen ansökt om att få starta en friskola. Och Skolverket har, efter noggrann prövning, gett tillstånd till detta. Men det här gillar vare sig den socialdemokratiska kommunledningen eller den moderatledda oppositionen. De tar strid mot sina invånare och överklagar tillståndsbeslutet. Både länsrätten och kammarrätten ger föräldrarna rätt, men det räcker inte för de styrande. I ett sista desperat försök att köra över föräldrarna och stoppa skolan har de nu överklagat till regeringsrätten. De hoppas nog att det ska dra ut på tiden så att föräldrarnas engagemang slocknar och skolan går i graven. Men det hoppas inte jag. Håll ut föräldrar! Låt dem inte sabotera era drömmar.

Man blir ju ursinnig när man hör om Torsbyfallet. Hur kan man köra över sina medborgare på det sättet? Och hur kan moderaterna stå bakom det hela? Jag skäms. Jag inser givetvis att en kommun kan behöva lägga ned en skola ibland, men om föräldrarna vill ta över den som friskola och tror att de kan göra det bättre och mer ekonomiskt än kommunen så ska de ha allt stöd i världen. Jag har själv varit med om att lägga ned en förlusttyngd skola (Lännboskolan) i Nacka. 2-3 miljoners underskott per år i flera år och sjunkande elevantal gjorde det nödvändigt. Föräldrarna gillade inte det här och ville ta över själva. De fick stöd från kommunen och skolan lyckades redan första året vända underskottet till nollresultat och har sedan visat överskott varje år. Snart firar de 10-årsjubileum. För kommunen har det inte inneburit merkostnader.

Det är just sådant agerande som de styrande i Torsby gör sig skylig till som gör att kommunernas inflytande över friskoleetableringar måste stoppas. När friskolereformen lanserade av Beatrice Ask i början av 90-talet så var skolan i Drevdagen en symbol för föräldrarnas kamp för att få välja och kunna starta en skola för sina barn. Tänk att denna kamp ska vara kvar, 15-20 år senare.

Nu är Torsby skamfläcken, symbolen för klåfingriga politiker som vill stoppa valfriheten och döda engagemang. Det vill jag använda min makt i riksdagen för att stoppa. Inom någon månad hoppas jag att vi får ett förslag i den riktningen, sedan måste lagstiftningsarbetet gå snabbt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Vi som vill att våra barn ska gå i skolan i Transtrand i Likenäs behöver allt stöd vi kan få om vi ska orka hålla ut innan ett besked kan komma från regeringsrätten. Tack för Ditt stöd hälsar Mamma till barn på skolan.

Anonym sa...

Hej.
Äntligen en röst utifrån vårt avlånga land. Någon som tror på vårt engagemang. Vår kamp har pågått i flera år. Att kämpa mot en kommun har inte varit lätt för den "lilla" människan, men nu känns det som om vi kan se en ände på denna numera så prestigefyllda fråga. Många tårar har fallit både på barn och föräldrar och även övriga engagerade när glädje har förbytts i förtvivlan och kommunledning har visat sina muskler, men vi har alltid kommit tillbaka. Än är inte sista ordet sagt, men jag tror att vi kommer att få starta vår friskola. Så kampen går vidare en liten stund till. MVH Nettan förälder till två barn på Transtrands skola.

Anonym sa...

Hej!
Tack för Ditt stöd och inlägg i vår skolfråga. Det värmer! Vi är många, många i vår bygd som kämpar vidare för vår skola och kampen fortsätter. Ingen förstår varför vår kommuns ledning gör så här. Innan Länsrätten hade fattat sitt beslut lovade kommunalrådet att kommunen skulle följa domslutet, detta gör att vi har svårt att lita på politiker i fortsättningen. Hoppas på bättring! Hälsar mormor AnnaGreta.

Anonym sa...

Äntligen börjar politikerna utanför kommungränsen få upp ögona för våran situation.Barn,skola och tillstånd finns men ändå så ska det överklagas till sista instans, enbart för att om möjligt förstöra våran skol start.Tack för att du ställer upp för våran sak.
Jan E

Mats Gerdau sa...

Tack för värmande feed-back, men det är ni som är engagerade i Torsby som är värda all beundran och support. Det är inte lätt att slåss mot en kommun, de sitter ju på både resurser och kontakter och stor makt. Kämpa på!