23 augusti, 2007

Tjäna pengar på barn?


Hu, så hemskt det vore om en skola går med vinst. Så låter det i alla fall från många sossar. De vill förbjuda vinst i friskolor. Vinst är fult, att tjäna pengar är suspekt. Många tidningar hakar på och insinuerar att de rektorer som nu ansökt om att få ta över sin kommunala skola som friskola gör det för att tjäna pengar.

Är det ”finare” att tjäna pengar på att skriva skolböcker än att driva skolor? Att bygga skolor, städa skolor, laga skolmat, göra skoldatorer och gå med vinst är uppenbarligen ok, men inte att driva skolan. Ett obegripligt och ologiskt resonemang, eller hur?! Om argumentet är att skattepengar inte ska gå till vinst hos giriga aktieägare så borde man ju omedelbart sluta handla el för skattepengar, sluta köpa dagisblöjor, välling och morötter. För inte är det väl så att Vattenfall, Libero och Ica säljer sina produkter till kommunerna för någon slags självkostnad? Nej, de går ju med vinst.

Det man ofta ”glömmer” är att eleverna faktiskt väljer skola. Varenda friskola lever uteslutande på att någon elev valt den. Varje friskola måste förtjäna sina elever. Utan elever, inga pengar och därmed ingen skola. Den skola som skulle åsidosätta kvaliteten för att klämma ut så många kronor i aktieutdelning som möjligt skulle snabbt bli av med elever. Vem skulle välja en sådan skola? Ingen, naturligtvis. Friskolorna måste vara bra för att få elever. Om man dessutom lyckas få lite pengar över därför att man driver skolan smart så må väl det vara hänt.

Stå på er, rektorer! Det finns massor av goda skäl att knoppa av en skola. Många är flygfärdiga, det är ett naturligt steg. Eller som Margareta Svanelid på biblioteket Dieselverkstaden i Nacka sa, när hon och hennes kollegor tog över biblioteket i privat regi: ”nu behöver man inte fråga om lov längre och den frihetskänslan går inte att värdera i pengar”.

Inga kommentarer: