29 augusti, 2007

Laboraskolan igen

Nej, jag fick inga dåliga vibbar efter besöket på Laboraskolan idag. Jag såg inget kors alls. Inte ett enda Guds ord på väggarna. Inget bönerum. Inga biblar. Inga konstiga regler eller förbud. Det enda annorlunda var att eleverna bär skoluniform. Blårutig kjol för flickorna, mörkblå byxor för pojkarna. Lite Englandsfeeling.

Lite fakta: 53 elever går på Laboraskolan, alla barn till medlemmar i Plymouthbröderna. Däremot är ingen av de anställda med, vare sig i Plymouthbröderna eller någon annan frikyrka. Lärarna är utbildade, behöriga och förefaller mycket kompetenta.

Såväl lärare som elever var glada och positiva. Det kändes att de trivs, trots att skolan bara har två veckor på nacken. Jag såg massor av vanliga läroböcker med evolutionslära, historieböcker som började någonstans 15 000 år sedan, litteraturhistoria med Strindbergs Giftas, dvs precis det vi förväntar oss. Datorer fanns, om än inte så många än.

Man kan tycka vad man vill om Plymouthbrödernas tro. Jag respekterar den, men det är definitivt inget för mig. Den färgade inte heller av sig på skolan eller undervisningen. Det finns en tydlig gräns, ägarna/styrelsen går inte in i pedagogiken eller undervisningen.

Det är helt enkelt ingen religiös skola, jag såg inte ett enda tecken på det. Ägarna är djupt troende, men skolan är allmän. Initiativet bottnar i ett missnöje med de kommunala skolor som barnen gått i tidigare. För slappt, för mycket oordning, några kände sig mobbade och utstötta p g a sin tro. Skolan ska försöka fördjupa kontakterna med företagen i området med mer prao och industriprogram på gymnasiet.

När Morgan Johansson, Christer Sturmark och Humanisterna beskriver det som en extremistisk, farlig och sluten sektskola så vet de är inte vad de talar om. De är fördomsfulla, agerar utifrån förutfattade meningar, verkar inte ens intresserade av fakta. Kort sagt, de agerar rakt emot allt det de säger sig stå för. Och de har nog en helt annan agenda än att stoppa just den här skolan. Laboraskolan är bara det röda skynket de skräms med när de vill döda alla friskolor.

Besöket stärkte mig i uppfattningen att man inte behöver försvåra möjligheten att starta friskolor. Skolverkets kommande inspektioner får utvisa om skolan lyckas upprätthålla kvaliteten och efterleva sin icke-konfesionella linje. Uppföljningen är viktig, här liksom i alla andra skolor. Det är den som ska skärpas.

2 kommentarer:

SVENDUS sa...

Två generationers barn har vi fostret med amerikansk aktion film och tv spel

Är vi något exempel för andre har vi lyckats att skydda barnen mot alla Internets
Mörka sidor? Vi med al denna moderna tekniken ? är det lunastorm .msn och fildeling som gäller ?
Den kommunala skolan har hot, våld och mobbning att brottas med
Barnen har svårt att koncentrera sig i lektionerna och lärarna svårt att motivera barnen
Lyssna på ett gott råd låt brödarna vare i fred
Bort med bjälken ifrån ditt eget öga innan du petar bort spetan i din broders
Om skolverket inte tycker Laboraskolan flöjar skolplanen kommer verket att ingripa den saken är klar
Inga föräldrar har gått någon kurs i barna fostran inte heller fått något betyg i detta
följer bröderna skolplanen kan du inget göra
Alla är vi u-lika och hur brödarna fostrar sina barn har vi inget med att göra
I övrigt kan du läsa mera på Laboraskolans egen Hemsida

Anonym sa...

menade du http://laboraskolan.se/ ?