23 oktober, 2007

Och vart tog rektorerna vägen?

Ledarskapet är en av de allra viktigaste faktorerna för skolans resultat, ändå görs så lite på det området. Sossarna är helt ointresserade tyvärr, de drog ned på rektorsutbildningen i stället. Därför var det välkommet att regeringen redan för ett år sedan aviserade att anslagen för rektorsutbildningen skulle fördubblas 2008, från dagens 50 miljoner kronor till 100 miljoner, i syfte att kraftfullt öka antalet platser. Hälften av landets rektorer har inte gått rektorsutbildningen och de biträdande rektorerna finns inte med alls. Därför är det en utmärkt satsning som jag med glädje röstar ja till om några veckor.

Men så hör jag att Myndigheten för skolutveckling, som svarar för rektorsutbildningen, bara planerar utbildning för 36 miljoner kronor. Det innebär att det bara blir ett ytterst begränsat intag till rektorsutbildningen i januari, men inget under resten av året. Intresset av att gå utbildningen är mycket stort, försäkrar alla lärosäten som jag talat med. De skulle lätt kunna fördubbla antalet platser, om de bara fick.

Då är frågan – om det finns både pengar, villiga högskolor och många sökande – vad väntar man på? Varför utbildar man inte fler rektorer, det finns ju ett skriande behov? Vad är det för vits att avsätta mer pengar om man inte tänker använda dem? Och vem spjärnar emot, varför kommer inte platserna fram?

Jag har ställt en fråga till utbildningsministern om detta och ser fram emot ett kraftfullt svar nästa vecka.

Inga kommentarer: