Hans Lindberg, socialdemokratisk ordförande i gymnasienämnden i Umeå, gillar inte att nya friskolor vill starta i Umeå. De tillför inget som inte redan finns, säger han i Ekonyheterna.
Men varför kan inte eleverna få bestämma det själva? Om de inte tillför något nytt och om de skolor som redan finns är så väldigt bra, då finns det ju inget att oroa sig för, eller hur?! Det borde ju inte vara något som helst problem. Varför så rädd, Lindberg?
Sannolikt kommer inte alla nya friskolor igång, men de har i alla fall fått försöka. De kommunala skolorna behöver inte vara så rädda för konkurrensen. De är inte så usla att det blir en massflykt därifrån. Om det ändå vore så att tusentals elever söker sig därifrån, måste man ju fundera över varför de gör det? Om de inte är håller så hög kvalitet så kanske det är bra att eleverna tar sin Mats ur skolan…
Runt om i landet säger massor av kommuner nu nej till nya friskolor som vill starta. Nejet är konstant, men argumenten varierar. Nej, de tillför inget nytt. Nej, det blir för mycket nytt. Nej, vi behöver inte fler platser. Nej, det blir fel typ av platser. Nej, de tar bara de lättaste eleverna. Nej, det blir för dyrt om de ska ha de svårare eleverna. Nej, nej, nej.
Jag funderar lite på dem som nu vill starta friskola i Umeå. Varför vill de egentligen det? Elevantalet minskar de närmaste åren, kommunen vill inte veta av dem och resultaten är rätt bra i Umeås skolor, visar i alla fall Skolverkets statistik. Det borde vara en rätt tuff konkurrens om eleverna redan idag, men ändå vill nya skolor starta. Hur kommer det sig?
Uppenbarligen finns det människor som brinner för idéer som de vill förverkliga, idéer som handlar om att erbjuda ännu bättre utbildning än den som redan finns. Det borde man ju välkomna som kommunalpolitiker, inte motarbeta. Har de nog av goda nya idéer i Umeå?
Hans Lindberg gillar inte att man nu får ett stort överskott på platser i kommunen. Med de nya skolorna så blir det 7 700 platser på 4 000 elever. Sett med elevernas ögon, vilket han väl borde göra, så vore det ju rätt välgörande. Med det stora överskottet så blir det ju verkligen köparens marknad. De kommer att kunna välja och vraka, få det de vill. De kan ställa krav och verkligen bli betydelsefulla för skolorna. För kommunen kostar det ju inte mer eftersom man bara betalar för varje elev, de tomma platserna kostar inget. Ändå säger han nej. Säkert handlar det om att han förlorar makt. Makt över eleverna och makt över personalen.
Tyvärr finns en brist på självförtroende i många kommunala skolor. Sträck på ryggen i stället, lärare och rektorer! Ni klarar oftast konkurrensen rätt bra. Med större självständighet skulle ni kunna göra det ännu bättre. Och det tror jag är en mycket bättre metod att klara konkurrensen än att förbjuda konkurrenterna, vilket sossarna vill. Konsum blir inte bättre av att man förbjuder Ica eller Willys, eller hur?!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar