31 januari, 2008

Avknoppning laglig, säger SKL

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, meddelar idag att avknoppning av skolor är lagligt och möjligt. Så lät det inte i höstas då förbundet uttryckte allvarliga invändningar och påstod att det kunde vara olagligt.

Det är ju bra att det kommer en dementi, om än sent. Förbundet är ju till för ALLA sina medlemmar (dvs alla kommuner) och borde verka för allas bästa, inte bara för de röda kommunerna. Förbundet borde verkligen akta sig för att uttalanden om man är osäker. Som läget är nu har förbundet aktivt bidragit till att det som många kommuner önskar - att den personal som vill ska få ta över verksamheten i egen regi - försvårats. Därmed har SKL skadat en politik som röstats fram i demokratisk ordning. Varför gav de sig in i diskussionen över huvudtaget?

Det man fortfarande kan vara lite undrande över är SKL:s påstående om att avknoppning av skolor är en ny företeelse. Så är det ju inte. Det har pågått under lång tid, i alla fall sedan början av 90-talet. Att det är fler som antagit den här utmaningen nu och ansökt om att få ta över sin skola gör ju inte att det är ett nytt fenomen som kräver nya regler.

Det är också underligt att de föreslår att kommunen ska genomföra en öppen anbudsgivning för att få fram ett marknadsvärde på skolan. Om man gör det måste man ju vara beredd att låta den som betalar bäst få överta verksamheten och då är det ju inte avknoppning det handlar om utan om försäljning av en verksamhet. Om man däremot bara har en öppen anbudsgivning som medel för att få fram marknadsvärdet så lurar man ju de externa anbudsgivarna. Men vill lägga bud om man inte kan få det? Det verkar inte riktigt som om SKL trots allt förstått vad avknoppning handlar om. Det finns anbudsfundamentalister där och inte verkar gå att rubba.

Men det är ändå bra att de äntligen ändrat sig.

Inga kommentarer: