29 januari, 2008

Grattis Nacka!

Den som vill läsa en positiv rapport från Skolverkets utbildningsinspektion som kontrast till den som kom om Gällivare förra veckan kan lämpligen titta på Nackas. Den kom igår och lovorden är rätt många. Jag har faktiskt aldrig läst någon inspektionsrapport med så mycket beröm. Från ingressen:

”Skolverkets inspektion av skolorna i Nacka kommun visar att verksamheten fungerar mycket väl med en föredömlig uppföljning av skolornas resultat och arbete. Kunskapsresultaten i grundskolan ligger väsentligt över genomsnittet för riket. I alla skolor bedrivs ett aktivt värdegrundsarbete som lett till en lugn och trygg arbetsmiljö.”

Visst finns det massor som kan bli bättre och saker som måste åtgärdas, men som kontrast till alla eländesbeskrivningar om skolan som tidningarna fylls med så är det kul att läsa om något som fungerar bra.

Gällivare och Nacka. ”Allvarliga brister” respektive ”föredömlig”. Samma land, samma folk, samma läroplaner. Men väldigt olika styrning och prioriteringar. Vart tog den berömda likvärdigheten vägen?

Inga kommentarer: