31 januari, 2008

Lön efter prestation?

Lärarna i Sollentuna ska få lön efter hur bra det går för deras elever. Ett klockrent resonemang. I övriga arbetslivet får man betalt efter hur duktig man är, så borde det vara i skolan också.

Jag kan faktiskt inte förstå hur man kan vara emot det hela. Men det är i alla fall socialdemokraterna och vänstern. I en debatt i P1 Morgon i morse mellan moderata kommunalrådet Maria Stockhaus och vänsterns högsta skoltaleskvinna Rossana Dinamarca framgick åsiktsskillnaderna tydligt.

"Vansinnigt idiotiskt", säger Dinamarca. Det är väl klassisk socialistisk politik att alla ska ha lika mycket betalt, oavsett insats?!

Jag tror att hon fick åtminstone fyra frågor från reportern om varför en duktig lärare inte ska ha mer betalt än en sämre lärare, men hon svarade inte. Varför ska inte duktiga lärare belönas?

När Nacka gymnasium för två år sedan delade ut en lönebonus på 15 000 kronor till alla anställda därför att skolan gått så bra, blev det också ramaskri från socialisterna och facket. Alla på alla skolor borde få del av pengarna, lät det. Detta likhetstänkande är förödande. Självklart måste goda insatser belönas extra, det tjänar vi alla på eftersom det leder till ytterligare ansträngningar. Om man inte tjänar på att slita lite extra, varför ska man då göra det?

Hoppas att det nya avtalet, som inte innehåller något garanterat utfall på individnivå, verkligen används för att belöna goda insatser. Dåliga lärare ska inte ha en enda krona till. Men vågar rektorerna? Eller blir det jantelagen som får styra?

3 kommentarer:

hållerintemeddig sa...

Hej!
Ser du inte hur fel det kommer bli när detta införs? Om lärare får betalt efter de betyg dem sätter, kommer eleverna troligen få helt fel betyg, eftersom lärare troligen kommer vilja ha högre löner...
Lärare kommer antagligen söka sig till skolor som redan har ett gott rykte av sig att ha engagerade elever, för att de då säkerligen kommer kunna dela ut höga betyg. De skolor som inte har så gott rykte nu, kommer få det ännu sämre eftersom inga lärare förutom de som verkligen brinner för att utveckla elever kommer söka sig dit.

Mats Gerdau sa...

Hej.
Jag tror att du har missuppfattat det hela. Jag har inte skrivit att man ska få lön efter de betyg man sätter och det är inte Sollentunas intention heller.

Jag har skrivit om lön efter resultat och resultat kan ju mätas på en massa olika sätt, där betyg är ett. Men det finns nationella prov, undersökningar av hur eleverna klarar sig vidare i skolgången och annat som inte går att manipulera.

Självklart måste man också ta hänsyn till hur uppdaget ser ut, vilka elever man har som lärare.
Håller du inte med om att det finns duktiga lärare och mindre duktiga lärare på en skola? Varför ska löneutvecklingen vara lika stor för alla? Varför ska inte den duktiga belönas? Så fungerar det ju i örviga arbetslivet.

Lärarens ansvar för att eleverna lär sig det de ska måste vara väldigt tydligt. De som lyckas väl borde väl tjäna mer än den som släpper ut hälften utan de nödvändiga kunskaperna? Tyvärr finns de lärarna. Eller vad är det annars som gör att skillnaderna är så oerhört stora mellan kommuner, mellan skolor och inom skolorna? Skolor med helt likvärdiga förutsättningar och elevsammansättningar visar upp helt olika resultat - visst måste lärarnas kompetens spela in?

Anonym sa...

Det finns redan individuell lönesättning i skolan. Det har funnits i flera år nu.
Så lärare som gör ett bra jobb får oftast mer pengar än de som inte gör det.
Det som behövs ändras på istället är rektorns eller någon annan oberoende insyn i hur lärarna sköter sig.

Just nu så ger rektorn lön efter hur den har uppfattat läraren. På något sett måste det ske en slags oberoende bedömning av hur lektionerna sker och proven och vilka betyg eleverna får.