04 februari, 2008

Lika villkor

Idag kom den efterlängtade utredningen Bidrag på lika villkor. Den föreslår hur kommunernas bidrag till friskolor ska kunna prövas i domstol, vilket inte går idag. Friskolorna är utlämnade till kommunens goda vilja och det vet vi ju saknas i ett antal röda kommuner (läs Bjuv, Torsby, Älvkarleby m fl). De försöker svälta ut friskolorna och ger dem inte likvärdiga villkor, vilket lagen pratar om.

Äntligen, kan man bara säga. Drygt fyra månader för sent, utredningen skulle ha kommit i september, men bättre sent än aldrig. Hoppas att utbildningsdepartementet inte förhalar det hela nu, utan snabbt gör en proposition av det hela så att vi kan införa den här överklagandemöjligheten från årsskiftet.

Om vi menar allvar med lika villkor mellan kommunala skolor och friskolor så måste möjligheten att pröva bidragen finnas.

Frågan är vad socialdemokraterna säger? Mitt tips: aldrig i livet! De har inte bidragit till en enda förändring under 12 år i regeringsställning till att öka rättvisan mellan kommunala skolor och friskolor. Så varför nu i opposition?

Inga kommentarer: