20 februari, 2008

Torsby och Grums - samma land?

Transtrands friskola startade i höstas efter mycket motstånd från kommunen, Torsby i Värmland. Kommunen har t o m överklagat frågan ända till regeringsrätten för att stoppa friskolan och igår kom beslutet därifrån: länsrätten har gjort ett procedurfel och allt måste tas om från början. Det är synd om friskolan som tvingas leva i osäkerhet ännu ett antal månader (år?).

Och kommunen vrider åt tumskruvarna för att få friskolan att klappa ihop. De har varit njugga hela tiden, velat fuska med skolpengen, renskrapat lokalerna... Det senaste är att man inte vill bevilja tjänstledighet åt de två lärare som finns längre. Vem vågar säga upp sin anställning i kommunen när alla rättsliga turer inte är avklarade än? I en bygd där jobben är alldeles för få är det tufft. Vad finns det för motiv för kommunen att agera så här? Elakhet och avundsjuka! Kommunen borde ju vara glad att någon vill ha deras lärare, de har enligt uppgift redan 16 övertaliga som måste sägas upp. Kommunen förlorar alltså på att inte vara lite medgörlig med tjänstledigheten och riskerar nu att få ytterligare två övertaliga. Ren dumhet, alltså, som dessutom kostar skattebetalarna pengar i onödan. Så urtypiskt för en riktigt trist sossekommun.

Annat är det i Grums, en annan s-styrd kommun i Värmland. Där brottas man med samma bekymmer med sjunkande elevantal som i Torsby, men inställningen är helt annorlunda. Kommunen beslutade i höstas att lägga ned några små byskolor. I Liljenäs ville föräldrarna ta över skolan själva som friskola. Kommunen har varit positiv och t o m skänkt bort lokalerna och gett ett extrabidrag på 1,5 miljoner kronor så att friskolan ska kunna starta. Här blir det inget problem att starta i höst.

I Torsby verkar det ha gått prestige bland socialdemokraterna, det är ett självändamål att stänga skolor. Den politiska makten ska användas mot medborgarna, inte för dem. Engagemang ska krossas. Att försöka hitta andra lösningar som bygger på människors egen kraft och vilja men som inte kostar mer måste väl vara mycket bättre?!

Jag tror nu inte att Torsby kommer att lyckas i sitt uppsåt att döda Transtrands friskola, därtill är föräldrarna och andra i bygden för engagerade. Och den entusiastiska friskoleordföranden Annétthe Zettergren ger sig inte i första taget. De är värda all beundran.

Om Torsby kommun var lite smidiga skulle man nu dra tillbaka sin överklagan och lägga ned bråket med friskolan. Visa lite storsinthet och lär av grannkommunen Grums.

Inga kommentarer: