Ikväll sänds programmet Klass 9A i SVT. En samhällsdokumentär om skolan. Vi fick en förhandsvisning på utbildningsutskottets möte idag. Det kan bli en spännande serie, ett försök att skildra skolans vardag inifrån. De som sett programmet och är verksamma i skolan säger att de känner igen sig.
Programidén är att ta en skola med riktigt usla resultat (Johannesskolan i röda Malmö), byta ut alla lärare och sätta in några av Sveriges allra bästa i stället och se vad som händer. Det lär hända mycket. Det vore ju konstigt om det vore så att lärarna inte spelar någon roll för elevernas resultat. I dessa dagar av diskussion om att koppla lärarlöner till elevernas resultat kan man ju bara säga att med riktigt duktiga lärare så får man också duktiga elever. Och riktigt duktiga lärare kräver – och är värda – bra betalt.
Våren 2006 slutade 31% av niondeklassarna Johannesskolan utan godkänt betyg i alla ämnen. Våren 2007 var det ”bara” 47%, så läget hade redan förbättrats avsevärt innan de nya lärarna kom. 2006 var det genomsnittliga meritvärdet 166 på skolan, våren 2007 hade det stigit till 168. Rikssnittet ligger på 207… Tittar man på SALSA-värdena blir man ännu mer förfärad. De ligger 10-20-30 poäng under de förväntade resultaten år efter år.
Två frågor inställer sig – hur kunde det bli så här och vem bär ansvaret? De frågorna besvaras dock inte i serien, men sossarna har ju styrt Malmö nästan enväldigt i decennier, så man kan ju börja leta där. Det är lite illavarslande att sossarnas nya skoltaleskvinna, Marie Granlund, kommer från Malmö... Den politik som resulterat i Johannesskolans låga resultat behöver vi absolut inget mer av!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar