21 februari, 2008

Extradebatt om betygen

Idag är det extradebatt i riksdagen om betygen, på begäran av miljöpartiet. Anledningen är att regeringen nyss presenterat ett förslag till ny betygsskala (A-F).

Jag kan lova att socialdemokraterna kommer att slingra sig som ormar för att slippa tala om vad de själva vill med betygen. Det kommer att bli ett mantra från dem: ”vi sträcker ut handen och vill förhandla, när blir vi inbjudna?

De kommer att bli inbjudna till diskussioner när regeringens remissrunda är klar senare i vår. Då vet vi vad olika organisationer, kommuner och allmänhet tycker. Men vad vill socialdemokraterna? Om socialdemokraterna är så heta på gröten så måste de ju ha något att komma med, annat än en tom hand.

Marie Granlund, deras skoltaleskvinna, gillar inte betyg och vill helst inte göra något alls, säger hon till tidningen Fokus. Hade sossarna suttit kvar vid makten hade de nog inte förändrat dagens betygssystem ett dugg. Men vad ska vi då förhandla om?

Om de vill föra diskussioner, vilket låter oerhört sympatiskt men inte var något de själva tillämpade när de satt vida makten, måste de ju också presentera något eget förslag. Vad VILL de, mer än att slippa diskutera frågan i nästa valrörelse?

Stalltipset är att det inte kommer i morgon heller. Än mindre kommer vi att få se en enig röd linje. Kommunisterna vill avskaffa betygen helt. Miljöpartiet vill helst inte ha några betyg heller, men är kanske på väg åt värt håll. Sossarna fegar ur och säger inget alls.

Inga kommentarer: