21 februari, 2008

IG, sossar!

Det blev som jag skrev i morse om betygen. En uppvisning i splittring inom oppositionen och en tomhänt socialdemokrati. Vänstern och miljöpartiet angrep varandra och sossarna pratade över huvudtaget inte om vad de tycker om betygen alls.

Visst är det en bedrift att stå i talarstolen och bara prata om proceduren – att vi ska ta emot en tom hand – men inte med ett enda ord tala om vad de själva tycker? Vill de ha fler betygssteg? Ja eller nej? Vill de ha betyg tidigare? Ja eller nej? Inte ett enda svar.

Kanske avslöjade Marie Granlund sig när hon sa ”låt oss hitta en lösning så att vi får bort frågan”. Just det – får bort frågan. Bort från väljarnas medvetande, bort från den politiska agendan. Bort med den så att det inte blir en valfråga. För det är ju så att även socialdemokraterna inser att betygen är en förlorarfråga för dem. Folk tycker som oss borgerliga, att betyg ska ges tidigare och i fler steg. T o m sossarnas egen tidning konstaterar detta idag efter att ha gjort en opinionsundersökning. 75% gillar vår skolpolitik med tidigare betyg. Det är väl klart att sossarna inte vill att detta ska diskuteras i valrörelsen.

Frågan är hur de kommer att agera framöver. De har ju verkligen målat in sig i ett hörn. Var är deras förslag som vi ska förhandla om senare i vår? Om det inte blir en gemensam lösning, där betyg ges från 6:an och i fem steg, vad gör socialdemokraterna då? Röstar emot? Lovar de i så fall att riva upp betygssystemet vid ett eventuellt maktskifte? Eller ska vi ha blocköverskridande överenskommelser då?

Nej, det blir klart IG för sossarnas agerande i debatten. Något eget måste väl det största partiet ha att komma med?

2 kommentarer:

Göran Thingwall sa...

Tja Mats!
Nej, IG blev det inte, kan ju vara nästan G! Betyget blev F!!! Det var onekligen en avslöjande debatt för oppositionen. Och framför allt ägde debatten rum i rätt ordning, alltså innan beslut är taget. Denna oenighet måste rimligen svida! Skall bli intressant å höra bortförklaringarna framöver. V:s svamlande är enormt. Undrar vad deras Kalle viskade med Björklund om? "Snälla Janne, va lite snäll mot Rossana, tänk på att hon är gravid!"
Fortfarande ofattbart att det finns rixdaxledamöter som vidhåller att eleverna inte behöver feedback på sina prestationer trots det vardagliga rapporterandet om skolans tillkortakommanden. Betyg är väl ändå ett vedertaget sätt att utvärdera hur jag lyckats eller inte i mina ansträngningar.
Jag skulle vilja påstå att oppositionen mycket väl förstår att en betyglös skola resulterar i det vi nu ser, typ "Klass 9A". Problemet är att om de erkänner detta måste de göra avsteg från sin ideologier (som de lever på!) och plötsligt då krakulerar hela härligheten. Klasskampen får sig en törn å vad skall man då orera om? Jag tycker inte det är seriöst mot företaget Sverige AB att inte inse att skolan är för viktig att hålla på å bedriva politik i. Ofattbart att man ex kan föreslå en läxlös skola!
Eftersom oppositionen håller på som den gör tycker jag att det vore utmärkt om väljarna för avgöra hur skolan skall se ut i valet -10. Det kan bli en stor avgörande fråga å jag tycker nog att vi skall ta vara på den, och med gott samvete, som debatten blev idag!
Trevlig helg!
Göran

tråkmagistern sa...

Men snälla du, kan du verkligen försvara att eleverna måste vänta i sex år på sina betyg??