29 januari, 2008

Läraravtal klart

Ett nytt läraravtal blev klart i natt. Det ger 10,2% i löneökning för lärarna 2007-2009, dock utan individgaranti. Det var väl bra att de kom överens, men frågan är om det är tillräckligt för att vi kunna höja läraryrkets status så att vi får fler bättre lärare? Jag är tveksam. Det verkar vara med av ”status quo”.

När sopåkare, golvläggare och rörmokare tjänar över 30 000 kronor i månaden (vitt) och genomsnittslönen för en grundskollärare är 23 000 kronor är det något skevt. 2 000 – 3 000 kronor mer i månaden är givetvis välkommet, men frågan är om det räcker. Premien för att utbilda sig 4-5 år på högskolan till lärare är idag obefintlig, man tjänar bättre på att börja jobba med en gång i stället. Det håller inte och det nya löneavtalet ändrar inte denna bild.

Det är förstås bra att det blev ett avtal så att vi inte får en storkonflikt på arbetsmarknaden, det hade varit rätt förödande för alla de reformer vi är på väg att genomföra. Men frågan är om det ens är början på ett skifte, där utbildning lönar sig?

Inga kommentarer: