24 januari, 2008

Statsbidragsbedrägeri?

Det finns kommuner som lägger ned en hel del kraft på att göra livet surt för friskolorna. Bjuvs kommun verkar vara en sådan. Jag läste häromdagen i Helsingborgs Dagblad att den s-styrda kommunen plötligt sänker ersättningen till Forsärlans Miljöskola. Till saken hör att skolan fått rätt mot kommunen i domstol tidigare, så det verkar vara en följetång.

Det ska ju vara lika villkor mellan kommunala skolor och friskolor, men i det här fallet verkar det vara som att besparingen bara drabbar friskolan och inte de kommunala skolorna. En grund för att sänka bidraget är att man halverar den momskompensation som friskolor får för att de, till skillnad från de kommunala skolorna, måste betala moms på sina inköp. Det är pengar som kommunen får tillbaka i form av stasbidrag sedan och är till för att skapa likvärdiga villkor.

Men hur kan en kommun söka 6 procent i momskompensation från staten (vilket är praxis) men bara betala ut 3 procent till friskolan? Syftet är ju inte att kommunen ska tjäna pengar på det hela, utan att transportera pengarna vidare till friskolan. Jag har nu ställt en fråga till kommunminister Mats Odell. Är det ok att en kommun beter sig på det här sättet?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Mats!Tack för ett MYCKET bra inlägg angående "Statsbidragsbedrägeri"det
behövs krafttag mot de Socialdemokratiska kommuner som inte tåler konkurrens.
MVH
Ralf Nilsson