29 november, 2008

Bra beslut på konventet

Har varit på moderaternas framtidskonvent i två dagar nu. Mycket har debatterats, allt från miljö, integration, sjukvård, jobb och välfärd. Partistyrelsens olika arbetsgrupper presenterade sina rapporter och vi antog riktlinjer för det kommande arbetet.

Det var idag det hettade till, om förskolan, och här blev det en del ändringar. Till det bättre tycker jag.

Förslaget hade uppfattats som att vi vill lagstifta om max 12 barn per grupp på avdelningar med 1-2-åringar. Så var det inte tänkt och därför pratade man nog om varandra en del. Det vi alla enades om är att grupperna inte ska vara för stora och att det finns andra faktorer som är viktiga för kvaliteten också - personaltäthet, organisation, ledarskap, personalens kompetens, lokalerna mm. Och att det är självstyrande enheter som avgör hur resurserna bäst används.

Jag pratade om att gnälliga sossar (och en del borgerliga tyvärr) säger nej när människor vill förverkliga idéer om hur välfärden kan utvecklas. Jag tog exempel från Gävle, Köping, Luleå och Kalix men kunde hålla på mycket längre. Det finns massor av exempel där kommunerna säger nej till nya alternativ och tror att kommunalpolitik är detsamma som att räkna platser. Så fel de har! De gör Sverige fattigare och välfärden sämre.

Konventet uttalade också, på arbetsgruppernas förslag, att det ska bli lättare för personal som så vill att ta över sin verksamhet i egen regi, sk avknoppning. Utmärkt. Nu väntar vi förslag från regeringen i den frågan...

Vi behöver politiker som säger ja i stället. Jag fick med mig konventet på detta.

27 november, 2008

Läxfritt

Dagens debatt handlar om man ska ha läxor i skolan eller inte. SVT.

För mig är det rätt självklart att man ska ha det. Vissa sakar måste nötas in. Multiplikationstabellen. Verb. Glosor. Andra saker måste läsas in efter genomgång i skolan. Något kapitel i väsentliga romaner, dikter.

Läxfria skolor känns helt avlägset. Faktum är att Sverige har EU:s näst minsta undervisningstid (efter Lettland). Ska vi dessutom ta bort läxorna så undrar man stillsamt hur våra elever ska klara den globala konkurrensen. Vad finns det för skäl att tro att svenska elever är så mycket intelligentare än andra att de lär sig mer än andra på kortare tid och utan hemarbete???

20 november, 2008

Debatt i skolfront

Det blev två debatter i Skolfront, SVT, nyss. Mot vänsterns Rosanna Dinamarca om omdömen och betyg och mot Göran Greider om spetsutbildningar och elitsatsningar.

Verkar de inte rätt världsfrånvända, båda två? Greider vill ha EN skola för alla, sammanhållen och kommunal. Fotbollsgymnasier ska också läggas ned. Ingen begåvning ska få sticka upp. Jantelagen personifierad och allt ska underordnas kollektivet.

Dinamarca hade inga nya argument att komma med egentligen, kända vänsterståndpunkter om betyg och hon ljuger hejdlöst. Hon påstod att vi inte vill ha fler lärare i skolan, trots att vi bevisligen satsar ytterligare 1 miljard nu på en läsa-skriva-räknasatsning som självklart innebär fler lärare i skolan. Vad ska pengarna annars användas till om inte till mer undervisning för de som halkat efter???

Jag vet inte hur det gick att på 30 sekunder helt byta ämne. Efter en debatt är man lite urlakad och att då ge sig i kast med en ny debatt i ett nytt ämne blir lite rörigt i huvudet.

Om någon timme (kl 22?) är det omröstning om Lissabonfördraget. Kvällen blir lång.

Engelska skolan fick rätt

Gävle har fällts i Kammarrätten för sitt agerande mot Engelska skolan, som ville starta gymnasium där nu i höst. Det rapporterar radion. Skolan fick tillstånd av Skolverket att starta, men kommunen överklagade först till länsrätten som gav skolan rätt och sedan - i augusti, när elever redan tagits in - till Kammarrätten.

De röda i Gävle har bara skaffat sig dåligt rykte och förhalat starten ett år. Sannolikt kommer samarbetet med Engelska skolan att gnissla efter det här och det är inte bra för eleverna. De har skapat ett misstroende i stället för att bygga upp ett samarbetsklimat, så som det borde fungera i en kommun. Alla skolor, både kommunala och fristående, måste samarbeta i vissa frågor för att eleverna ska få bra utbildning.

Exemplet Gävle visar att vi måste ändra lagen så att kommunerna inte kan förhala nya skolor på det här sättet och obstruera. Elevernas valfrihet kommer före kommunens egenintresse.

18 november, 2008

Låt stjärnorna lysa

SvD skriver om ett av våra förslag från utvecklingsgruppen om Ungas villkor. Det handlar om att vi måste bli bättre på att ta vara på talanger och begåvningar. Alltså, göra upp med Jantelagen. Det är en så stark men destruktiv kraft som vi måste bli av med.

Vår utgångspunkt är att alla elever måste få utveckla sina begåvningar och talanger, det är en i sann mening individualiserad skola. Alla elever är olika med olika behov, förutsättningar och förmågor. Det måste skolan ta utgå från. Sanningen är ju att alla är bra på något och intresserad av något. Det måste få utvecklas. Alla mår bra av att tänja sina gränser. Jag är övertygad om att många elever har tråkigt i skolan för att det är för "slappt" och man inte utmanas tillräckligt. Jag skulle vilja att varenda skola har särskilda program för hur man tar vara på begåvningar. Tänk, vilken växtkraft det skulle bli för vårt land.

Vi vill göra det coolt att plugga. Begåvningar ska lyftas fram och goda insatser belönas. Och det gäller även lärares goda insatser.

Ajajaj, vad man utmanar den rådande attityden. Gissar att det blir en del diskussion. Alla gillar ju inte det här. Det ska vara lika för alla, ingen ska sticka upp. EN skola för alla, inte en skola för ALLA. Det ska vara medelmåttigt, lika över allt. Usch. Ser fram emot diskussionen.

Titta på Skolfront på torsdag, då debatterar jag detta med Göran Greider.

17 november, 2008

Budget och kvalitetsindex

Idag behandlar vi nästa års budget i Nackas kommunfullmäktige, där jag är ordförande. Lång dags färd mot natt. Debatten blir säkert så att oppositionen vill ha mer till allt, men är inte beredd att plocka fram pengarna för det.

Inom skolan så vill vi öka utbildningsnämndens budget med 76 mkr, en ganska ansenlig summa. Socialdemokraterna vill ta bort den nya satsningen på vägledning och därigenom spara 6 miljoner kronor och fördela mer till studieförbunden. I mina ögon verkar det helt korkat. Varje vecka hör jag olika förståsigpåare som hävdar behovet av vägledning, att det är för dåligt idag, att man måste gradera upp vägledningen för att få ungdomar att ta större eget ansvar för sin karriär. Hur kan man i det läget helt ta bort pengarna för detta? Obegripligt! Det verkar som om de inte riktigt är på samma planet som oss andra.

Sossarna vill inte heller ha något vårdnadsbidrag, en legitim uppfattning som jag dock inte delar. Det skapar valfrihet för barnfamiljerna. Problemet är bara att de sparar 16 miljoner på detta, när kostnaden bara är beräknad till 2-3 miljoner... Det skulle bli ett gigantiskt hål i budgeten om de fick bestämma alltså. De räknar med att 444 barn ska få vårdnadsbidrag från 1 januari och varenda månad hela året om. Den volymen har det inte blivit någonstans i landet, där rapporterna snarare är att det blivit ett fiasko eftersom så få utnyttjar det. Varför skulle fler i Nacka utnyttja vårdnadsbidraget än i Älmhult? I Nacka har föräldrarna högre utbildningsnivå och högre boendekostnader vilket gör att behovet av att båda föräldrarna arbetar är klart mycket större.

Läste också om Svenskt Kvalitetsindex, SKI, i SvD idag. Grundskolan gör en uppryckning och de privata alternativen drar ifrån de offentliga. Skolan uppfattas också som bättre än högskolan. Det ger lite näring åt diskussionen om offentligt-privat, statligt huvudmannaskap och generell kvalitet i det som vi finansierar med skattepengar.

16 november, 2008

Klass 9A-skolan

I fredags besökte jag Klass 9A-skolan Johannesskolan i Malmö, tillsammans med partivännen Maria Stockhaus. Oerhört intressant!

Vi diskuterade med rektorerna, barn- och ungdomschefen och skolkuratorn hur TV-programmet kom till och vilka erfarenheter de fått. I korthet kan man säga att de bekräftar den forskning som finns om Framgångsrika skolor. De kände inte till forskningen innan projektet drog igång, men har nu efteråt kunnat konstatera att allt det som docent Lennart Grosin, Trevor Dolan m fl vetat länge verkligen stämmer. Det handlar om tydlig ledning, höga förväntningar på eleverna och fokus på kunskaper. Konstigare än så är det inte, men det utmanar den rådande kulturen i skolan.

Samtidigt läser jag om LR-ordföranden Metta Fjelkner i DN idag. Hon säger att "politikerna måste förstå att Klass 9A är en redigerad realitysåpa, inte verklighet".

Visst är det ett redigerat program, men det speglar ändå verkligheten. Det slående när jag såg serien är lärarnas förväntningar och ledningens tydlighet. Det är inget fusk eller tillrättalagt, det är verklighet och den finns där än idag. Jag har sett det med egna ögon. Har hon varit där?
Det är väl rätt självklart att lärarnas inställning till jobbet och förhållandet till eleverna är betydelsefullt? Om inte lärarbasen inser det är hon farligt ute. Men det är klart, det bryter ju mot retoriken att alla lärare alltid är bra och därför inte behöver utvärderas. Min slutsats är att motsatt, eftersom lärarnas inställning gör skillnad måste vi bli bättre på att uppmuntra goda insatser. För att kunna göra det måste man först ställa upp tydliga kriterier och därefter utvärdera om man når dit eller inte.
Jag tycker att Klass 9A bekräftar att vi behöver en massiv satsning på Framgångsrika skolor i Sverige. För relativt lite pengar tror jag att vi skulle nå enorma resultat till elevernas fromma. Det förslaget är en del av det vi moderater nu jobbar med i min utvecklingsgrupp om Ungas villkor och jag hoppas att vi får gehör för det.

13 november, 2008

Gymnasiemässa - vilken mångfald

Var på gymnasiemässan i Älvsjö på förmiddagen. Massor av skolor, säkert över 100, presenterade sina skolor och utbildningar. Vid entrén fanns Blåa vägen och vid utgången en enorm skylt med Valfriheten Rudbeck. Som moderat kände jag mig hemma.

Så mycket spännande utbildningar det finns. Mötte en fantastisk rektor för nystartade Ambassadörsakademin, som har natur- och samhällsprogrammen med inriktning mot biomedicin, skärgård och ledarskap. Flera har ett förflutet inom militären och har ett lite för många skolor annorlunda koncept. Mycket kontakter med Karolinska också. Splendid!

Och några grabbar från Refis - rörgymnasiet. Det är VVS-branschen som startat en gymnasieskola för att råda bot på bristen på rörmokare. De vet vad som behövs, har bra kontakter (självklart) med rörfirmor och kan skaffa bra praktikplatser. Supernöjda killar.

Och några elever från Metapontum. En liten skola på KTH-området med naturprogrammet. Initiativtagaren och ägaren är schackmästare, så schack är en specialinriktning och en av eleverna åker från Norrtälje varje dag för att komma till detta. Andra inriktningar är programmering, matematik och juridik. En liten skola som attraherar en viss kategori elever och som verkligen fyller sin nisch väl.

Jag skulle kunna hålla på länge. Utbudet var stort och mötet med engagerade människor är så givande. Synd att man inte får gå om gymnasiet.

Det som slår mig när jag gick därifrån: det här är sossarna emot. Hade deras politik fått råda så hade vare sig Ambassadörsakademin, Refis eller Matapontum fått starta. De vill ju inte ha några fler friskolor, det är ju "överetablering". Tänk vilken kraft de bara vill slösa bort. Idéer som aldrig skulle förverkligas. Så mycket fattigare Sverige och Stockholm skulle vara med fler sossar.

Neddragningar i Strängnäs

I somras skiftade majoriteten i Strängnäs. Folkpartiet och centern gjorde upp med sossarna. Kritik mot den förda skolpolitiken var ett av skälen, skattefrågan en annan. Den nya vänsterkoalitionen höjer skatten med 90 öre, en rekordhöjning måste man väl säga.

Nu läser jag om vad som händer med skolan i Strängnäs. I Eskilstunakuriren rapporteras att hyreshöjningarna för gymnasiet är 10 miljoner (!) och att skolan nu måste göra sig av med ca 20 lärare. Sveriges Radio rapporterade igår att 18 tjänster ska bort från grundskolan.

Folkpartiet och sossarna, som leder barn- och ungdomsnämnden, verkar ha det väldigt kul ihop med att dra ned på skolan. Nu ser man konkreta effekter av den nya majoritetens politik. Höjd skatt och lägre kvalitet i skolan. Grattis alla Strängnäsbor!!!

Debatt i morgonsoffan

Vaknade 4, jetlagen är väl kvar... Men det gjorde inget, jag skulle vara i TV-studion kvart i 7 och debattera friskolor och valfrihet med sossarnas Marie Granlund. Ett kärt ämne. Rätt förutsägbart tycker jag att det blev.

Hon och sossarna vill stoppa nya friskolor. Vilket är detsamma som att säga att vi inte behöver några nya idéer på skolområdet, allt fungerar redan perfekt och alla är nöjda. Vilken värld lever de i? Det är helt utvecklingsfientligt. Tror de att skolpolitik bara handlar om att räkna elever och fylla byggnader? Hon blir helt svarslös på den frågan, ser bara pengar och byråkrater och aldrig eleverna.

Ska ut till gymnasiemässan nu på förmiddagen. Där får man verkligen inspiration. Det finns så mycket nytt och spännande och roligt. Tänk om man fick börja om igen... Och det här vill inte sossarna ha. De har sagt nej till skola efter skola, till varje förslag som ökar valfriheten. Därför blir det extra bra att få lite fler konkreta exempel på vad eleverna skulle gå miste om, om socialdemokraterna fick bestämma.

12 november, 2008

Laboraskolan har vissa brister

Omtalade Laboraskolan i Hylte (Plymouthbrödernas skola som startade förra året) har haft inspektion och fått kritik på två punkter. Den allvarligaste handlar om att skolan tillåtit att föräldrarna utövat inflytande på undervisningen så att t ex viss brevidläsningslitteratur valts bort. Den mindre allvarliga handlade om att lärarna är anställda i ett annat bolag än det som driver skolan. Ok, så får man inte göra, men det kan man ändå leva med på något sätt.

Kritiken mot sakligheten och allsidigheten är allvarlig, men korrekt och bra. Det är just så det ska fungera. Inspektion och vid behov krav på ändringar av det som brister. Förvisso är det allvarligt och inget som jag försvarar, men för att få lite perspektiv så erinrar jag mig rapporten över de kommunala skolorna i Gislaved (där de flesta eleverna kommer ifrån) 2005:

"Konfirmationsundervisning som skolans val i område Anderstorp är inte förenlig läroplanens krav på att undervisningen skall vara icke-konfessionell."

På ett sätt är det också förståeligt att det kan bli kritik på den här punkten första året. Det finns ju uttryckligen skrivet i läroplanen att föräldrar och elever ska ha inflytande och det kan vara svårt att veta var gränsen exakt går. Det är många skolor som får kritik för bristande inflytande. Nu är det tydligare var gränsen går, förhoppningsvis är det utklarat i och med detta.

Sannolikt gnisslar Marita Ulvskog och Humanisterna tänder nu. Kritiken var inte så förödande som de hoppats eller förutspått. Det finns inte anledning att ompröva tillståndet, det var ett korrekt beslut. Men som sagt, det är bra att kritiken kommer och att skolan nu har några månader på sig att reagera.


Slutligen, det finns inte bara negativa ord i rapporten. Skolinspektionen har gjort bedömningar på 12 områden. 10 gick godkänt, och så här står det bland annat:

"Skolan har en fungerande studiemiljö som är inriktad mot de nationella målen. Lärarna på skolan planerar och följer upp undervisningen utifrån de kunskapsmål som finns i läroplan och kursplaner. De lektioner som inspektörerna har besökt präglas av arbetsro och ger exempel på en pedagogisk verksamhet av god kvalitet. Lärarna bedriver ett arbete med utgångspunkt i skolans värdegrundsuppdrag. I arbetet ingår bland annat att stärka flickorna i deras utveckling. Intervjuer med elever och skolans egna uppföljningar visar att eleverna trivs på skolan. Flera av dem har uttryckt lättnad över att slippa sina tidigare skolmiljöer."

08 november, 2008

Maktskifte

Det blir maktskifte i Nya Zeeland. Labours premiärminister Helen Clark har just avgått. Med samma budskap som Obama i USA har högeroppositionen drivit en framgångsrik valkampanj. Change for a better future, är temat och det gick hem. Bättre utbildning med tester i lägre åldrar, större satsning på infrastruktur, mer privatliv och ett mer "ambitious" NZ vann över en ganska trött men aggressiv vänster.

59 för National, som tillsammans med ett marknadsliberalt ACT (5) och ett litet mittenparti, United Future (1), ger klar majoritet över Labours 43, de grönas 8 och ett litet vänsterparti, Progressive (1). Maoripartiet (5) kommer kanske att tas med i regeringen, som då blir klart stark - 70 mot 52.

Labours TV-reklam har gått ut på att det handlar om "trust", att Labour är det enda man kan lita på när det blåser och handlar om att trygga ekonomin. Det höll inte. De förlorade stort. fast det kanske var tilltro som väljarna svarade på i valet... ?

06 november, 2008

Mer NZ

Nu har vi haft två verkligt intensiva dagar i windy Wellington. Träffat många olika delar av utbildningsministeriet – 3 500 anställda!!! Det verkar stämma lite som de sa i Auckland, ”jaha, nu ska ni möta byråkraterna i Wellington”.

Intressant att höra om deras föräldrastyrelser som finns på alla skolor och de facto driver skolorna och har makt att tillsätta och avsätta rektorn. Däremot råder det lite delade meningar om vilken makt de har över ekonomin. En förälder som satt i en styrelse sa att det var styrt på kontonivå från departementet och att man inte fick flytta pengar emellan, departementet å sin sida sa att de var hur fria som helst, förutom vad gäller lärarlöner som bestäms och betalas centralt.

Avhoppare, ungdomsprogram, ungdomskriminalitet, internationalisering i skolan och inspektion (eller review som de hellre vill kalla det) har vi också hört massor om. Det blir ett pussel med olika bitar och snart framträder väl en samlad bild. I morgon ska vi träffa en skola, verkligheten alltså.

Parallellt med detta har vi hunnit med att träffa vårt systerparti (National Party) och dess partiordförande och följa valdebatterna på TV. Parlamentsval på lördag och de leder i mätningarna så stämningen är på topp. Många verkar trötta på den nuvarande ledningen, som lägger sig för mycket i människors vardag och privatliv verkar det som. På lördag är vi med på valvakor och får veta mer om hur det går, även om de verkar ha ett komplicerat valsystem med två röster var – en på person i en enmansvalkrets och en partiröst som gäller i hela landet. Andelen röster i landet avgör hur många mandat man får, men den som kommer in i valkretsen kan aldrig bli av med sin plats. Det gör att det är lite fluktuerande antal platser mellan valen, beroende på hur det går.

Igår kväll åkte vi runt östra Wellington längs kusten 3 mil – en fantastiskt vacker rutt. På ett ställe skulle det finnas pingviner och på ett annat sälar, men vi såg inga alls. De hade inte kommit upp än, vi var tydligen inte ute tillräckligt sent.

04 november, 2008

Många intryck

En dag i Bangkok och två dagar i Auckland, Nya Zeeland, ger massor av intryck. Natur, kultur, människor, bemötande, inställning - mycket är så annorlunda.

Bangkok var varmt och fuktigt. Annorlunda dofter. Mycket människor, många ganska påträngande och intresserade av att sälja. Inte alltid det jag ville ha, förstås. Vackra tempel, smockfullt varuhus, god mat.

Auckland är å andra sidan som att nästan komma hem igen. En svensk vårdag mötte oss, fast det är lite märkligt att se björkar sida vid sida med palmer... Vi har träffat en organisation för skolavhoppare som driver "Notschools", dvs undervisning via nätet, tillsammans med kollegor i England. Det gör att det alltid finns lärare online, dygnet runt. Här har vi en del att lära. Vi har varit på Auckland University och lärt mer om lärarutbildningen och hur skolsystemet fungerar. Vi har träffat exportrådet och ett svenskt företag. Och en think tank som lutar åt det konservativa hållet. Det blir lite av pusselläggande, man får olika bitar och efter ett tag framträder ett mönster.

Mycket verkar fungera bra, annat tar man sig för huvudet när man hör. De har t ex styrelser för varje skola med valda föräldrar. Verkar bra. Men den budget de får är oerhört detaljstyrd och de kan inte ens omprioritera från skollokaler till att göra i ordning skolgården. Inte bestämma lärarlöner. Inte påverka bokinköp... Makten verkar ligga i att företräda andra föräldrar och att tillsätta och avsätta rektorn och det ska man inte förringa. Men det finns ju risker med det också, vilket de också sett. Kortsiktighet, att en grupp föräldrar (t ex starkt religiösa) tar över eller att ekonomin missköts för att nämna några.

Och så har vi hunnit med lite kultur och natur också. Maorimuseum och havssulor för att nämna några höjdare.

I morgon är det upp tidigt för vidare transport till Wellington och den mer formella delen.