13 november, 2008

Gymnasiemässa - vilken mångfald

Var på gymnasiemässan i Älvsjö på förmiddagen. Massor av skolor, säkert över 100, presenterade sina skolor och utbildningar. Vid entrén fanns Blåa vägen och vid utgången en enorm skylt med Valfriheten Rudbeck. Som moderat kände jag mig hemma.

Så mycket spännande utbildningar det finns. Mötte en fantastisk rektor för nystartade Ambassadörsakademin, som har natur- och samhällsprogrammen med inriktning mot biomedicin, skärgård och ledarskap. Flera har ett förflutet inom militären och har ett lite för många skolor annorlunda koncept. Mycket kontakter med Karolinska också. Splendid!

Och några grabbar från Refis - rörgymnasiet. Det är VVS-branschen som startat en gymnasieskola för att råda bot på bristen på rörmokare. De vet vad som behövs, har bra kontakter (självklart) med rörfirmor och kan skaffa bra praktikplatser. Supernöjda killar.

Och några elever från Metapontum. En liten skola på KTH-området med naturprogrammet. Initiativtagaren och ägaren är schackmästare, så schack är en specialinriktning och en av eleverna åker från Norrtälje varje dag för att komma till detta. Andra inriktningar är programmering, matematik och juridik. En liten skola som attraherar en viss kategori elever och som verkligen fyller sin nisch väl.

Jag skulle kunna hålla på länge. Utbudet var stort och mötet med engagerade människor är så givande. Synd att man inte får gå om gymnasiet.

Det som slår mig när jag gick därifrån: det här är sossarna emot. Hade deras politik fått råda så hade vare sig Ambassadörsakademin, Refis eller Matapontum fått starta. De vill ju inte ha några fler friskolor, det är ju "överetablering". Tänk vilken kraft de bara vill slösa bort. Idéer som aldrig skulle förverkligas. Så mycket fattigare Sverige och Stockholm skulle vara med fler sossar.

10 kommentarer:

Kritisk? sa...

Lustigt att du kan, efter att ha träffat en rektor under kort tid, göra bedömningen att skolan han driver är av god kvalité och inte hade fått finnas i ett annat politiskt klimat. Har du någon aning vad de bedriver för verksamhet? Har de utbildade pedagoger som undervisar? Eller sysslar Ambassadörsakademin med falsk marknadsföring och har outbildad administrativ personal som undervisande lärare? Man kanske ska skrapa lite på den fina ytan innan du beslutar dig för att hylla den fantastiska rektorn.

Mats Gerdau sa...

Nu har jag ju aldrig skrivit att Ambassadörsakademin håller genomgående hög kvalitet eller endast har behöriga lärare. Det jag kunde konstatera är att rektorn är en fantastisk eldsjäl med massor av kreativa idéer. De elever jag mötte var väldigt nöjda. På frågan om behöriga lärare så svarade rektorn att de var det, även den forskare på KI som undervisar i biomedicin har gymnasielärarutbildning i botten. Och skolan är en avknoppning från kommunala Bernadottegymnasiet, eftersom de kommer därifrån så är behörigheten i alla fall inte sämre än den var på den kommunala tiden...
Att det inte fått finnas i något annat politiskt klimat? Men så är det ju. Sossarna är dels emot avknoppningar i sig och dels emot nya friskolor. Det finns inte en chans i världen att dessa skolor skulle ha fått starta om sossarna fått bestämma. Det är trist, men sådan blir konsekvensen av socialismen.

Cecilia Düringer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag tror inte sverige skulle vara destomer fattigt utan rektorer som John Sjöberg. Om det som skrivs ovan stämmer, tycker jag vi alla ska hoppas att gymnasieträsket rensas upp en gång för alla. Om det blir det minskade elevunderlaget eller skolverket som ska sätta stopp för galenskaper på skolor som Ambassdörsakademin eller IT Collage of Sweden låter jag våra osagt. Bra skrivet övriga två kommenterare.

Barn i kläm sa...

Du behöver kolla upp källorna bättre. Det är faktiskt _moderaterna_ som sagt nej till vidare avknoppningar i sthlm. :-D :-D :-D

Sen ska du som fler säger, ta reda på lite mer fakta om den fanatiske rektorn som fick sparken från den kommunala skolan...
Nöjda elever- ja men de lär INTE vara så nöjda efter 3 år när de inser att de INTE kommer att få slutbetyg pga kursplaner som var rena fantasin.

En annan sak som kan vara bra att veta är att han utnyttjade register han inte hade rätt till och skickade hem papper "för underskrivt" till blivande gymnasister.
I MYCKET fin stil kunde man möjligen, kanske, eventuellt ANA att det handlade om att skriva över sig på den nya fantastiska ambassadörsakademin. Hur många ungar blev lurade tror du? Minst 20-talet iallafall och de är INTE nöjda...

Tror du att DE tilläts vara med på mässan? Och vem 17 skulle lyssna på några tonåringar typ?

Tichna ELEV på A-Akademin sa...

Hejsan!

Jag heter Tichna och går på Nv2 i A-akademin.
Det här är min personliga åsikt om skolan.

Vännerna är helt fantastiska. Jag måste bara säga att det finns ett antal elever som är helt underbara och fantastiska, engagerade och gör allt för att skolan ska vara en bättre plats.
Och jag måste hylla dem stenhårt för att de verkligen försöker och de gör ett bra jobb.

Lärarna.. Hmm.. Det är sant att vi har lärare som ej är behöriga. Vår biologi/kemi lärare Cecilia Rustum. Måste hylla henne litegrann också och säga att hon är FANTASTISK hon har fått mig intresserad i ämnen som jag endast fnös åt förr i tiden till jag nu vill jobba med det i framtiden. Måste hylla Johan också. Han får mig att skratta och lära mig samtidigt.

Men dock måste jag säga att jag inte alls är nöjd med skolan. Det känns personligen som om vi blev lurade hit. På öppethuset satt de och pratade om att vi inte skulle ha närvaro och vi skulle få MacBooks och så. Sent helt plötsligt ändrade de det med närvaron för att "vi inte var tillräckligt mogna" enligt en lärare som heter Gun.
Att göra så mot elever och inte ens berätta det för oss, det är en aning sorgligt.

Jag vill inte snacka för mycket skit med skolan men jag kan bara säga att det finns ett större antal som är missnöjda än de som är nöjda.

Jag gick fram till Bernadottegymnasiet på gymnasiemässan och sa direkt till två lärare att det största misstaget jag har gjort hittills var att byta från Bernadotte till A-Akademin.
Jag var den här tjejen som älskade skolan. Jag var den som alltid var där och som alltid var engagerad i allt. Min nuvarande skola har förstört det helt. Det har fått mig att inte vilja plugga. Vill slippa skolan så mycket som möjligt.

Anledningen varför jag bytte var för att natur skulle läggas ner på Bernadotte (vad jag fick höra) och att vi skulle ha natur klasserna i Brännkyrka och då fick jag för mig att jag skulle få ett väldigt hitochdit kastat schema och att jag inte skulle kunna fokusera bra. Men nu vet jag att det skulle vara värt det.


Och du förstår väl själv att om du skulle fråga eleverna som stod på mässan om skolan var dålig så skulle de absolut inte säga det. Man snackar ju inte skit om sin skola på gymnasiemässan. Inte ens jag gjorde det!
Det är ju inte eleverna som hatar skolan som ställer upp på mässan oftast.

Jag skulle kunna berätta så himla mycket mer om skolan. Om ni har några roliga frågor så är det bara att maila mig på : Smile2much_ch@hotmail.com

så svarar jag på allt jag kan. Och det här är en elevs åsikt och inte en rövslickares.

Om ni undrar om varför jag är så himla onöjd men inte byter kan jag svara på att jag letar skolor men min kursplan är helt, ursäkta ordet, fuckad. Det finns bara 5 lärare på skolan och 2 deltidslärare/vikarie. De måste anpassa sig till vad lärarna har för tider. Och rektorn tror att man kan göra mycket mer än vad som är möjligt.

Sam-arna kanske tycker det är lugnt och de klarar sig men vi som går i naturen har ett helvete. Det är kaos. Vi läser ca. 46 timmar fysik när vi egentligen skall läsa 86 timmar. Vi kommer aldrig hinna med det vi ska kunna. Och fastän vi är 7 elever i en klass och läraren kan hjälpa oss mycket mer. Det går inte. Det är rena rama drömmen.

Tack för mig. Om ni vill veta mer om skolan maila : Smile2much_ch@hotmail.com

Jag kommer försöka vara så neutral som möjligt trots att det finns mer negativt än positivt

Anonym sa...

hej hej
jag är en tjej som går mitt sista år på bernadottegymnasiet sthlm, jag har varit med redan innan a-akademin startade och på bernadotte var jag i flex, som på senare dar tolkades som en försöksklass till a-akademin.
redan då såg jag att ngt inte stämmde men kan inte lägga fingret på vad.
om det inte var för att det hela med flex vart för oserjöst, ex inga elever på lektionerna, fajter om vem som e bäst och rena rama barn och dagisfasonerna måste jag säga tt jag älskade sättet dem undervisade på, att fokusera sig på ett fåtal kurser i taget. det passade mig och många som gick där.
men sedan blev det hastigt slut på flex och vi fick välja a-akademin eller uniform på bernadotte...
jag valde bernadotte bara för de kompisar som gick där, inte för att a-akademin e dålig...

men allt har ris och ros, själv så ångrar jag mig pga. att jag saknar undervisningen och att undervisas i små grupper i en skola där alla känner alla och man kunde känna sig hemma....

kram kram...

hälsa john, julia, gun, cecilia johan och de andra från oss gamla flexare

Anonym sa...

Mats Gerdau!

Jag är mycket förvånad över att du har valt att inte kommentera de här inläggen vidare, eller kommentarerna till ditt besök på skolan. Som gymnasievalsförälder har jag i höstas liksom du besökt Ambassadörsakademins monter, och (efter att en del misstankar väckts, för att vara ärlig)letat en del information. Jag har kanske varit partisk i mitt sökande, men det som kommer fram är i högsta grad oroande, och jag vill som en av dina väljare gärna veta hur du ställer dig i denna fråga.

En rektor som blir avskedad för att han driver dubbelspel med skattebetalarnas pengar, osanningar om avknoppningar, elever som utan övervakning håller i lektioner, löften om datorer, gymkort och kurser som aldrig infrias. Är det detta du vill uppnå med valfrihet? Har du inte högre krav på dem som använder mina skattepengar?

Hur ser du på att du lovordar en rektor som är sambo med sin gamla elev? Som är handledare åt sin flickvän på hennes lärarpraktik på skolan, utan att informera vare sig lärarhögskolan eller sin personal? Har jag röstat på någon som tycker att detta är ett beteende värt att rekommendera?

Tar du ansvar för dina uttalanden om denna verksamhet? Som förälder är jag dessutom chockerad över att Skolverket tillåter den här verksamheten. Hur vill du som folkets företrädare skydda ungdomarna från att bli lurade av bedragare?

Framförallt skulle det tyda på en viss anständighet om du åtminstone visar att du har läst de kommentarer som lämnas på din blogg.

Mats Gerdau sa...

Anonym - jag kom i kontakt med skolan för ett drygt år sedan på Gymnasiemässan 2008. Därefter besökte jag skolan på plats. Båda gånger blev jag inspirerad av idén och engagemanget.

Exakt vad som döljer sig bakom skolans uppkomst vet jag naturligtvis inte. Ärligt talar tycker jag inte att det är så omdömesgillt att skriva om sådana påståenden anonymt här heller och jag har därför ingen avsikt att kommentera sådana rykten.

Däremot är det viktigt med en ordentlig skolinspektion som kan ingripa vid både oegentligheter och dålig kvalitet. Vi ger Skolinspektionen muskler med den nya skollagen som vi beslutar om i riksdagen i vår. Jag kommer aldrig att försvara dåliga skolor och det spelar ingen roll hur goda intentionerna än är. Det är den faktiska kvaliteten som är avgörande. Ingen elev ska behöva gå i en dålig skola.

Anonym sa...

Man kan ju tänka sig att du som folkvald kanske skulle kunna ägna 10 minuter åt att kolla källor eftersom du hör att det finns rykten av mycket allvarlig karaktär? Men du har säkert massa annat viktigt att göra. Det finns säkern en ny mässa att gå o rosa?? Google är ganska svårt att använda...(OBS! för kännedom: Detta var väldigt sarkastiskt menat. Budskapet: Kass politisk retorik löser inte några problem men kanske låter dig behålla makten ett tag till)