04 november, 2008

Många intryck

En dag i Bangkok och två dagar i Auckland, Nya Zeeland, ger massor av intryck. Natur, kultur, människor, bemötande, inställning - mycket är så annorlunda.

Bangkok var varmt och fuktigt. Annorlunda dofter. Mycket människor, många ganska påträngande och intresserade av att sälja. Inte alltid det jag ville ha, förstås. Vackra tempel, smockfullt varuhus, god mat.

Auckland är å andra sidan som att nästan komma hem igen. En svensk vårdag mötte oss, fast det är lite märkligt att se björkar sida vid sida med palmer... Vi har träffat en organisation för skolavhoppare som driver "Notschools", dvs undervisning via nätet, tillsammans med kollegor i England. Det gör att det alltid finns lärare online, dygnet runt. Här har vi en del att lära. Vi har varit på Auckland University och lärt mer om lärarutbildningen och hur skolsystemet fungerar. Vi har träffat exportrådet och ett svenskt företag. Och en think tank som lutar åt det konservativa hållet. Det blir lite av pusselläggande, man får olika bitar och efter ett tag framträder ett mönster.

Mycket verkar fungera bra, annat tar man sig för huvudet när man hör. De har t ex styrelser för varje skola med valda föräldrar. Verkar bra. Men den budget de får är oerhört detaljstyrd och de kan inte ens omprioritera från skollokaler till att göra i ordning skolgården. Inte bestämma lärarlöner. Inte påverka bokinköp... Makten verkar ligga i att företräda andra föräldrar och att tillsätta och avsätta rektorn och det ska man inte förringa. Men det finns ju risker med det också, vilket de också sett. Kortsiktighet, att en grupp föräldrar (t ex starkt religiösa) tar över eller att ekonomin missköts för att nämna några.

Och så har vi hunnit med lite kultur och natur också. Maorimuseum och havssulor för att nämna några höjdare.

I morgon är det upp tidigt för vidare transport till Wellington och den mer formella delen.

Inga kommentarer: