06 november, 2008

Mer NZ

Nu har vi haft två verkligt intensiva dagar i windy Wellington. Träffat många olika delar av utbildningsministeriet – 3 500 anställda!!! Det verkar stämma lite som de sa i Auckland, ”jaha, nu ska ni möta byråkraterna i Wellington”.

Intressant att höra om deras föräldrastyrelser som finns på alla skolor och de facto driver skolorna och har makt att tillsätta och avsätta rektorn. Däremot råder det lite delade meningar om vilken makt de har över ekonomin. En förälder som satt i en styrelse sa att det var styrt på kontonivå från departementet och att man inte fick flytta pengar emellan, departementet å sin sida sa att de var hur fria som helst, förutom vad gäller lärarlöner som bestäms och betalas centralt.

Avhoppare, ungdomsprogram, ungdomskriminalitet, internationalisering i skolan och inspektion (eller review som de hellre vill kalla det) har vi också hört massor om. Det blir ett pussel med olika bitar och snart framträder väl en samlad bild. I morgon ska vi träffa en skola, verkligheten alltså.

Parallellt med detta har vi hunnit med att träffa vårt systerparti (National Party) och dess partiordförande och följa valdebatterna på TV. Parlamentsval på lördag och de leder i mätningarna så stämningen är på topp. Många verkar trötta på den nuvarande ledningen, som lägger sig för mycket i människors vardag och privatliv verkar det som. På lördag är vi med på valvakor och får veta mer om hur det går, även om de verkar ha ett komplicerat valsystem med två röster var – en på person i en enmansvalkrets och en partiröst som gäller i hela landet. Andelen röster i landet avgör hur många mandat man får, men den som kommer in i valkretsen kan aldrig bli av med sin plats. Det gör att det är lite fluktuerande antal platser mellan valen, beroende på hur det går.

Igår kväll åkte vi runt östra Wellington längs kusten 3 mil – en fantastiskt vacker rutt. På ett ställe skulle det finnas pingviner och på ett annat sälar, men vi såg inga alls. De hade inte kommit upp än, vi var tydligen inte ute tillräckligt sent.

Inga kommentarer: