17 november, 2008

Budget och kvalitetsindex

Idag behandlar vi nästa års budget i Nackas kommunfullmäktige, där jag är ordförande. Lång dags färd mot natt. Debatten blir säkert så att oppositionen vill ha mer till allt, men är inte beredd att plocka fram pengarna för det.

Inom skolan så vill vi öka utbildningsnämndens budget med 76 mkr, en ganska ansenlig summa. Socialdemokraterna vill ta bort den nya satsningen på vägledning och därigenom spara 6 miljoner kronor och fördela mer till studieförbunden. I mina ögon verkar det helt korkat. Varje vecka hör jag olika förståsigpåare som hävdar behovet av vägledning, att det är för dåligt idag, att man måste gradera upp vägledningen för att få ungdomar att ta större eget ansvar för sin karriär. Hur kan man i det läget helt ta bort pengarna för detta? Obegripligt! Det verkar som om de inte riktigt är på samma planet som oss andra.

Sossarna vill inte heller ha något vårdnadsbidrag, en legitim uppfattning som jag dock inte delar. Det skapar valfrihet för barnfamiljerna. Problemet är bara att de sparar 16 miljoner på detta, när kostnaden bara är beräknad till 2-3 miljoner... Det skulle bli ett gigantiskt hål i budgeten om de fick bestämma alltså. De räknar med att 444 barn ska få vårdnadsbidrag från 1 januari och varenda månad hela året om. Den volymen har det inte blivit någonstans i landet, där rapporterna snarare är att det blivit ett fiasko eftersom så få utnyttjar det. Varför skulle fler i Nacka utnyttja vårdnadsbidraget än i Älmhult? I Nacka har föräldrarna högre utbildningsnivå och högre boendekostnader vilket gör att behovet av att båda föräldrarna arbetar är klart mycket större.

Läste också om Svenskt Kvalitetsindex, SKI, i SvD idag. Grundskolan gör en uppryckning och de privata alternativen drar ifrån de offentliga. Skolan uppfattas också som bättre än högskolan. Det ger lite näring åt diskussionen om offentligt-privat, statligt huvudmannaskap och generell kvalitet i det som vi finansierar med skattepengar.

Inga kommentarer: