18 januari, 2010

Handlingskraftig regering

Regeringen har idag meddelat att man river upp Skolverkets riksprislista för fristående gymnasier. Väldigt välkommet!

Skolverkets rikprislista innebar neddragningar på över 20% för vissa program redan från 1 januari. Konsekvensen skulle bli panikbesparingar och säkert en våg av nedläggningar av friskolor. Det finns ju över 400 fristående gymnasier med 85 000 elever, så det berör ganska många. Skolor ska gå omkull om de inte får några elever eller om kvaliteten brister, inte därför att sättet att räkna fram priset ändrats över en natt. Det är orimligt och oskäligt. Jag skrev mer om detta här.

Skolverkets riksprislista var ogenomtänkt. Jag kan faktiskt inte förstå hur de kunde fatta ett sådant beslut.

Som tur är så har vi en klok, lyssnande och handlingskraftig regering som nu fryser 2009 års prislista första halvåret 2010 också så att man hinner analysera konsekvenserna av ett nytt sätt att räkna. Nu kan friskolorna andas ut.

DN, SvD, Aftonbladet, Regeringen, Sydsvenskan, Sörmlands Nyheter,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du och andra i ditt parti reagerat på detta. Det kanske också är läge att se över skolverkets rutiner och utkräva ansvar för detta spektakel. Med tanke på hur mycken oro och arbetstid som gått till detta under terminsstarten borde någon få avgå. Hade du bott i min kommun hade du fått min röst.

Raja Thoren sa...

Hej Gerdau

Ett av friskolornas problem är nu borta, men nu måste vi friskolor dissekera de verkliga orsakerna till Skolverkets ursprungliga beslut. Det handlar om propositionen bidrag på lika villkor som ger kommunerna stor handlingsfrihet att räkna ut bidraget på lösa grunder.

Vi anser att esxempelvis det så kallade administrationspåslaget om 3% används felaktigt, vi har exempel på kommuner som plockar bort flertalet större kostnader och hänvisar till att de skall ersättas med schablonen. Finns fler exempel på mindre lyckade delar i propositionen.

Vill du ha mer info så kontakta mig

Anonym sa...

Vad skönt att den handlingskraftiga regeringen i kristider ser till att gynna privata skolor framför kommunala, som till följd av krisen tvingas till besparingar. Länge leve de lika villkoren!!

Mats Gerdau sa...

Men om du siste anonyme person läser hela inlägget och även det förra som jag länkat till så ser du att det genomsnittligt sett är så stora neddragningar på skolan per elev räknat i kommunerna. 40 av de 78 kommuner som rapporterat in sina kostnader till Skolverket har inte dragit ned.

Men du kanske inte är intresserad av sakliga och ärliga argument, utan mest vill slänga käft?