22 januari, 2010

Kvalitet i välfärden

Med risk för att uppfattas som väldigt politiskt korrekt så måste jag ändå uttrycka min stora tillfredsställelse över den debattartikel som Fredrik Reinfeldt och Per Schlingmann har i DN idag.

Så himla bra! Det handlar om kvalitet i välfärden. Det får man med engagerade och motiverade medarbetare. Har man det så får man nöjda medborgare. Och visst är det så att vägen för att få engagerade och motiverade medarbetare går genom inflytande och lön. Vi får aldrig de bästa att söka sig till att bli lärare eller förskollärare om lönen är betydligt bättre på andra håll där lika lång utbildning krävs.

Inflytandet är också viktigt, men ofta bortglömt. Vi måste föra över mer av makt och befogenheter direkt till skolorna. Mina skolbesök har gett många exempel på hur bakbundna lärare och rektorer är. Varenda skola borde få förfoga över sin budget fullt ut, över sin organisation och sina resultat.

Det är klart att det måste vara roligare att jobba i en organisation där man får ta initiativ och där man uppmuntras att tänka nytt i stället för att passivt sitta och vänta på att någon annan ska ge order.

Jag tycker också att Reinfeldts artikel lyfter betydligt viktigare frågor än vad LR gjorde igår. Inte får lärarna vare sig högre lön eller mer inflytande om skolan förstatligas, det handlar om andra saker. LR fokuserar på formfrågan och systemen och där var vi moderater kanske för tio år sedan. Den systemförändringen löser inte den viktiga frågan om hur vi får fler att vilja jobba i skolan.

1 kommentar:

Petter sa...

Hur skall vi få fler att vilja jobba i skolan??? - Enkelt! Höj lönerna.