25 januari, 2010

Våg av överklaganden

Internet är en fantastisk uppfinning, snabb och enkel och tillgänglig. Skolverket har en ganska matnyttig sida, där kan man bl a se vad kommunerna ger i bidrag till fristående gymnasier. Bidragen ska motsvara vad den egna utbildningen kostar om man har någon i egen regi.

Det är väldiga skillnader. Lite märkligt är det ju förstås att endast en tredjedel av kommunerna rapporterat in sina bidragsnivåer. Vad har resten att dölja? Eller har de inte kommit in i den digitala världen än?

Tittar man på det samhällsvetenskapliga programmet ligger Skellefteå lägst med 53 940 kr/elev och Tierp högst med 124 656 kr/elev. Det borde alltså vara dubbelt så stora klasser i Skellefteå som i Tierp. Kanske finns det bara finns några enstaka stackars elever i Tierp? Större kommuner som Sandviken och Borlänge ligger över 85 000 kr och min hemkommun på drygt 72 500 kr.

Man kan också jämföra mellan åren och då blir det ännu mer intressant. Vi ändrade lagen i somras för att skapa lika villkor mellan kommunala skolor och friskolor och rättvisa för eleverna. Bakgrunden var att många kommuner fuskade med hur bidragen räknades fram. Nu skulle det bli enkelt, tydligt och rättssäkert eftersom vi inför en möjligt att överklaga.

En del kommuner verkar ha krupit till korset och höjer nu bidragen (bl a Norrtälje, Arvika, Piteå), medan andra gör tvärtom. Skellefteå drar ned 13 684 kr/elev (20 procent!) på samhällsvetenskapsprogrammet. Jag har väldigt svårt att tro att det stämmer med verkligheten. Har de dragit ned 20% i den egna verksamheten så att de idag har landets billigaste utbildning?

Norrköping, Eskilstuna, Lidköping och Borås är några andra större städer som minskar ersättningen rejält. Det här kräver förklaringar.

Jag ser en våg av överklaganden över landet nu. Jag skulle gissa att det blir minst 500 i år. Trist att domstolarna måste jaga trilskande kommuner i stället för att döma kriminella. Länsrätterna kan börja anställa lite folk, för de får mycket att göra i alla fall. Fortsättning följer.

Inga kommentarer: