Nu har jag gått igenom LR:s rapport lite mer. Ju mer man tränger in i den, desto fler frågetecken blir det.
Deras idé är att staten ska pumpa in 15 miljarder kronor i undervisningen, varav 5 ska komma från kommunernas byråkrati. När man ser konsekvenserna för varje kommun undrar jag onekligen hur de tänkt och vad som är det egentliga syftet med detta. Konsekvenserna blir att välmående kommuner med låga kostnader gynnas. På vilket sätt blir likvärdigheten bättre av det?
Samma dag som LR publicerade sitt förslag till förstatligande, så kom också deras nya tidning Skolvärlden (snygg!). Där rankar LR Sveriges kommuner. Torsås, Pajala och Mörbylånga toppar listan medan Södertälje, Vårgårda och Norrtälje ligger i botten.
Stockholm ligger på plats 123 men får inte ett öre mer genom deras förstatligande. Mörbylånga får däremot 10 000 kronor mer per elev. Hur går den ekvationen ihop? Om LR anser att skolan i Mörbylånga är bättre än i Stockholm och ett förstatligande är lösningen på de stora problemen med bristande likvärdighet - varför får då inte Stockholm några kronor alls för att bli bättre?
Jag har hittat 5 kommuner som inte får ett öre mer, men däremot får vara med och bidra till övriga. Det är förutom Stockholm också Staffanstorp, Rättvik, Vilhelmina och Arjeplog.
I Skåne blir det också väldigt konstiga effekter av LR:s förslag. Malmö, med riktigt dåliga betyg (11:e sämsta gymnasiebehörighet och 37% elever som är underkända i något ämne) får 9 000 kronor ytterligare per elev. Lomma och Vellinge får 15 000 - 16 000 kronor mer per elev. Malmö har plats 215 i LR:s ranking, Lomma är 192 placeringar bättre (plats 23) och Vellinge 126 platser bättre (plats 89). Malmö har stora utmaningar med många invandrare, något man väl knappast kan skylla Vellinge för. Är det rätt att satsa nästan dubbelt så mycket mer i Vellinge som i Malmö?
Nej, LR har presenterat en teoretisk modell som inte riktigt går att försvara i verkligheten. Det finns inget som helst belägg för att det skulle leda till en bättre eller mer likvärdig skola. Konsekvenserna blir att man satsar mer på de bästa kommunerna, inte på de som har störst problem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar