24 maj, 2008

Elitklasser - tuggmotstånd får oss att växa

Idag ger regeringen äntligen klartecken till sk elitklasser på gymnasiet, rapporterar SvD. Klasser med särskilda intagningsprov i idrott och musik har funnits länge, men nu får man också starta i teoretiska ämnen.

Det var på tiden, kan man väl säga. Varför är det mer "fint" att hoppa högt eller sjunga bra än att vara en hejare på matte eller ekonomi? Det har i alla fall i sosse-Sverige ansetts ok med det förra, men inte det sistnämnda. Nu lämnar vi det bakom oss. Det känns befriande.

Sossarnas reaktion låter inte vänta på sig. Sammanhållna skolan är bra, säger de och går emot denna spetsutbildning. Visst, men varför måste det innebära att man håller tillbaka begåvningar, för det är ju precis det som händer. Massor av ungdomar har tråkigt och får inte utmaningar i skolan. Det klassiska är väl att man som "belöning" för att man är klar får räkna fler likadana tal, inte ge sig på något svårare så att man får utvecklas utifrån sin individuella kapacitet.

Alla människor behöver lite tuggmotstånd, tror jag. Allt ska inte vara som barnmatspuré, lättuggat. Då sker ingen utveckling. Sossarna personifierar räddhågsenhet och bekvämlighet när de går emot de nya spetsutbildningarna. Ingen ska sticka ut, mainstream för alla är det som gäller i deras värld. Hur mycket de än försöker tvätta av sig flumstämpeln, så lyckas de inte när de så ivrigt försvarar en Jantekultur där man inte får växa och tänja sina gränser.
Vi är ett litet land och har inte råd att inte ta vara på våra begåvningar och talanger. Alla behövs. Eller alla ska med, som något parti sa i valet. Så enkelt är det. Det gäller även talangerna.

2 kommentarer:

Mattias W sa...

Jag håller med, argumentet om idrott och estet är väldigt bra (det är kanske därför så många använder det). Idrottare och estetare kanske drar in lite pengar till Sverige, men matematiken ligger till grund för all vetenskap och ekonomi, och det skulle vara väldigt mycket bättre för Sverige att satsa på.

Anonym sa...

För en gångs skull håller jag med dig Mats. Jag tycker också att vi borde ha specialinriktade linjer för fysik, matte eller vad det nu kan vara.
Sverige måste komma igång igen och ta tillvara de begåvningar vi har. Annars går inte vårt samhälle framåt.