19 maj, 2008

Komma överens om betygen?

Idag träffas regeringen och oppositionen för att diskutera betygen. Avsikten är att se om det finns förutsättningar att komma överens. Det vore bra, men jag är väldigt skeptisk. Socialdemokraterna är inte genuint intresserade av en omprövning, de verkar inte riktigt förstå att det inte räcker med att säga förnyelse. Man möste GÖRA det också och det innebär att man överger tidigare ståndpunkter.

Sossarnas skoltaleskvinna Marie Granlund ser själv inget egentligt fel med dagens betyg, säger hon i tidningen Fokus. Men hon är emot att i lågstadiet får tydligt och svart på vitt hur det går i form av omdömen och om regeringen inte tar bort det så är hon inte med på betyg i sexan. Märklig inställning, onekligen.

Sverige måste vara det enda land i världen där det är förbjudet för läraren att lämna över ett papper till föräldrarna till en 8-åring som talar om vad 8-åringen kan och om han når målen eller inte. Det förbudet vill sossarna inte upphäva, men det vill vi och det verkar vara om just detta som bråket handlar.

Men hur kan de försvara detta förbud mot pappersöverlämnande? Varför tror de inte att lärarna och rektorerna kan utforma det här omdömet på ett bra sätt?

Lycka till med omprövningen, sossar!

Inga kommentarer: