08 maj, 2008

Massor av skolbesök

Jag har besökt massor av skolorna de senaste två veckorna. Sundsvall, Trollhättan, Täby, Nacka och Solna...

Intressanta besök allihop. Mycket fokus på gymnasiet och Anita Ferms utredning verkar tas emot väl. Varenda en jag pratat med tycker att det är bra med uppdelningen i yrkesprogram och högskoleförberedande program och att det är en smart lösning att de elever som går yrkesprogrammen också ska kunna få högskolebehörighet om de vill. Men inget tvång. Den oro som finns handlar om skolornas inflytande och en rädsla för att skolan blir för likformig.

Hittills stor bekräftelse på att vi ligger rätt, alltså.

I Trollhättan besökte jag en sk självstyrande skola, Strömsundskolan. En bra skola, driftig och duktig rektor, men lite motarbetad av skolförvaltningen som inte gillar sådana här lösningar. Eftersom resultaten är riktigt usla i Trollhättan och försämras varje år, så borde de vara ivriga att pröva nya lösningar. Den politik de fört är ju inte så mycket att hänga i julgran i alla fall.

De verkar ha en otydlig organisation i Trollhättan med områdeschefer ovanför rektorerna. Exakt vad de gör, mer än slukar pengar, var oklart. Jag är övertygad om att sådana mellanniåver inte behövs alls. Ge rektorerna befogenheter och utkräv ansvar i stället.

Inga kommentarer: