13 maj, 2008

Fel om förstatligande, LR

Återigen är LR ute i debatten på ett märkligt sätt. På DN Debatt idag föreslår de ett förstatligande av skolan. Ärligt talat - det skulle väl inte lösa ett enda av skolans alla problem? Drömmar och nostalgi skulle man kunna säga.

Utöver att det är fel åtgärd så finns det två kommentarer man kan göra.

Det första är att Metta Fjelkner med emfas kräver att vi ska komma överens om skolpolitiken. Det skriver hon indignerade artiklar om tillsammans med Mona Sahlin. Och någon månad senare går hon ut med ett omvälvande förslag som verkligen splittrar. Borde inte Metta Fjelkner, denna samförståndsmänniska, leva som hon lär och söka breda uppgörelser i stället för strid?

Det andra är att LR ofta säger att huvudmannaskapet inte spelar så stor roll för skolans kvalitet, det ska vara lika villkor mellan alla skolor och man ska fokusera på annat. Ändå blåser förbundet till strid om just huvudmannaskapet, det är deras viktigaste fråga nu. Analysen bakom detta saknas helt. Något litet ord om hur skolan blir bättre av att 250 000 lärare byter arbetsgivare och besluten rycks bort från skolan till en statlig myndighet långtbort kunde man väl kräva kanske...

Jag har aldrig hört någon göra vågen för staten som arbetsgivare, men jag kanske har fel. Frågar man poliser, officerare, åklagare, universitetslärare och brevbärare så är ju inte lovord över staten det första man hör.
LR ser uppenbarligen att gräset är grönare på andra sidan, men är det verkligen det?

Inga kommentarer: